Stoere TF-taal van LIBE

Op 17 januari jl. verscheen er weer zo’n mooi Europees terrorismefinancieringsbericht, dit keer van de LIBE commissie van het Europese Parlement, met als titel “Cutting off terrorist financing: Parliament ready to negotiate“. Toch jammer dat terrorisme gewoon met salaris en criminaliteit wordt gefinancierd en terrorismefinanciering dus geen afzonderlijk fenomeen is.

Overigens is het een wat rommelig bericht, want in de titel gaat het over terrorismefinanciering, terwijl de tekst gaat over witwasbestrijding en bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Besproken onderwerpen:

  • Een strafrechtelijk voorstel dat de straffen binnen Europa op witwassen moet uniformeren en verhogen. Witwassen is kort door de bocht: het hebben van financieel voordeel als gevolg door criminaliteit, dat is zowel de crimineel zelf die voordeel onder heeft, als degene die op een of andere manier crimineel verkregen voordeel onder zich krijgt. Het is een strafrechtelijk containerbegrip, bedacht om het de opsporing makkelijk te maken.
  • Een Europese afpakregeling die betrekking heeft op alle soorten van ‘criminal assets‘, niet alleen van terroristen. Oftewel het gaat over al het witwasvoordeel.

Naar aanleiding van het persbericht komt bij mij de gedachte op, of achter het bericht misschien steekt dat alle criminelen terroristen zijn…
Ik neig tot het omgekeerde: dat alle terroristen criminelen zijn. Maar dat past vast niet in de Europese marketing strategie.

NB 1 LIBE is een afkorting van “Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs“. Meer informatie over deze commissie is hier te vinden.

NB 2 ‘TF’ wordt vaak gebruikt als afkorting van terrorismefinanciering.


Aanvulling 26 januari 2018, 14:25 uur
Aangezien terrorismefinanciering ook legale inkomstenbronnen zoals salaris en leningen omvat, is de bestrijding ervan een mooie reden om de complete financiën van alle burgers en organisaties te monitoren en analyseren (zoals banken al doen). Tenslotte kan iedereen wel een terroristische buurman, neef of werknemer hebben.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s