Gezichtsherkenning gaat het helemaal maken

Het is geen toeval dat bedrijven ongehinderd hun gang kunnen gaan met het ontwikkelen en gebruiken van gezichtsherkenningstechnieken. De overheden – ook in het westen – vinden gezichtsherkenning een geweldige manier om de burger bij de les te houden en maken graag gebruik van de privaat ontwikkelde techniek en van de private dataverzamelingen.

Smile, Your Face Is Now in a Database
Wie over dit onderwerp iets wil lezen, kan genoeg vinden. De Amerikanen en de Chinezen lopen voorop:

  • Natuurlijk is Facebook nummer 1 als het gaat om het aanleggen van een wereldwijde verzameling van gezichten. Lees over hen bijvoorbeeld “Facebook Will Alert You When Someone Else Uploads a Photo of You“. Zij zijn geniaal in diensten waarmee zij via de gebruiker andermans gegevens kunnen stelen en het dan ook nog presenteren als iets wat mooi voor de mens is.
  • In de Verenigde Staten wordt iedereen op vliegvelden in een database opgeslagen dankzij gezichtsherkenning. Lees hierover bijvoorbeeld “Smile, Your Face Is Now in a Database” door Benjamin Powers. Het artikel beschrijft hoe mooi gezichtsherkenning is, bijvoorbeeld omdat mensen niet hoeven te weten dat ze geregistreerd worden. Het wordt verkocht als ‘gemak’, zie bijvoorbeeld dit bericht.
  • In China zijn ze al heel ver met gezichtsherkenning en bestaan er al punten-programma’s waarmee de burger tot verantwoord gedrag wordt bewogen. Beluister bijvoorbeeld bij de NOS “Gezichtsherkenning: gaan we China achterna?” en “Big Brother in China“.

‘Gezichtsherkenning mensenmassa’s biedt overheid kansen’
In Europa en in Nederland bestaat eveneens veel enthousiasme over gezichtsherkenning:

  • Europa is druk bezig met het onderwerp. Al eerder schreef ik over de Europese IT-organisatie eu-LISA, expert in biometrische identificatie. De indruk wordt gewekt dat het alleen voor niet-Europeanen wordt gebruikt, maar de stap naar iedereen in de EU is natuurlijk zo gezet.
  • De verkopers van het gezichtsherkenningsproduct zijn ook in Nederland actief, lees ‘Gezichtsherkenning mensenmassa’s biedt overheid kansen’. De ‘smart city’ biedt gouden mogelijkheden om alles wat maar meetbaar is te meten.

Het lijkt er op dat het digitale panopticum van Peter Olsthoorn in aantocht is, zie “Gezichtsherkenning voltooit het digitale panopticum“. In een slotwoord schreef Rejo Zenger:

Maar veel onheilspellender is dat dit systeem vooral een voorbode is van wat komen gaat: straks gaat de mens met computers geautomatiseerd beeldmateriaal doorzoeken op ieder ander denkbaar patroon: niet alleen gezichten, maar ook relaties, gedragingen en misschien ook wel emoties. En niet alleen in een database met 800.000 foto’s die de politie nu heeft, maar ook op videobeelden, zowel in realtime als uit het verleden.

Als agile burger doe je er goed aan om je voor te bereiden op het leven in een glazen huis met niet alleen maar aardige en nette mensen, maar ook ratten en trollen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s