De lange arm van Ome Sam | Jesner-Arab Bank

De Amerikanen zijn goed in het opleggen van regels aan de hele aardbol, iets wat ‘extraterritoriale werking‘ wordt genoemd, zo blijkt uit fenomenen als FATCA en JASTA.

Ook in Duitsland wordt het Amerikaanse juridische imperialisme met zorg bekeken, zo blijkt uit een recent bericht van de Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK), “Unternehmen sind keine Völkerrechtssubjekte“. In het artikel wordt een procedure bij de Amerikaanse hoogste rechter, de Supreme Court, van Jesner tegen Arab Bank besproken, waarin een financiële instelling uit Jordanië wordt beschuldigd van terrorismefinanciering. De procedure is gebaseerd op de “Alien Tort Statute“, dat de mogelijkheid biedt zaken te behandelen waarbij geen Amerikanen betrokken zijn, het voorval niet in de Verenigde Staten heeft plaats gevonden en de beschuldigde in overeenstemming met het lokale recht heeft gehandeld. Stephan Wernicke van DIHK heeft in het FAZ (artikel Sittenwächter der Welt) laten weten dat de Amerikanen veel te ver gaan als zij personen of organisaties veroordelen voor feiten die geen enkel verband houden met de Verenigde Staten.

In Nederland is het na een verslag van een algemeen overleg JBZ-Raad, waarin JASTA aan de orde werd gesteld, stil geworden. Wie geschoren wordt moet stil blijven zitten…

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s