Overheid nalatig in voorlichting witwasbestrijding | witwasboekje door medewerkers BFT/FIU

Eerder constateerde ik dat de overheidsvoorlichting rondom de witwasbestrijding een chaos is, onder meer in dit artikel en in dit artikel. FIU Nederland zet zogenaamde praktijkvoorbeelden op hun site, waar niemand iets aan heeft, zoals bijvoorbeeld deze ‘casus’.
Dan wekt het bevreemding dat medewerkers van toezichthouders op persoonlijke titel een boekje schrijven voor een grote Nederlandse juridische uitgever.

Het ‘praktijkboek’ Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme werd geschreven door twee medewerkers van het Bureau Financieel Toezicht, de toezichthouder voor onder meer accountants, belastingadviseurs en notarissen, en een medewerker van FIU-Nederland, de instantie bij wie ‘ongebruikelijke transacties’ moeten worden gemeld.

Hierbij roep ik de gezamenlijke witwastoezichthouders en FIU Nederland op om het belastinggeld dat wij aan ze betalen te gebruiken waar het voor is, en eindelijk eens iets te doen aan behoorlijke en gecoördineerde informatievoorziening in de richting van ondernemingen die zich met criminaliteitsbestrijding bezig moeten houden.


Aanvulling 30 januari 2018
Nog een voorbeeld: A.Th. Akse schreef voor het Tijdschrift voor Compliance het artikel “De bestrijding van verhullingsstructuren door de FIU-Nederland“, in plaats van zijn beroepshalve opgedane wijsheid op de website van FIU-Nederland bekend te maken aan het Wwft-plichtige publiek!

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s