Surveillance met blockchain | toespraak Lagarde

De surveillance maatschappij is onherroepelijk in aantocht.

Dat wordt door de beleidsmakers nodig geacht ter bestrijding van financieel-economische criminaliteit en terrorisme. Zo blijkt onder meer uit een recente toespraak van mevrouw Lagarde van het IMF, gepubliceerd op de website van de FATF. Zij zegt dat fintech een nuttige rol kan spelen bij bestrijding van terrorismefinanciering. Daarbij kunnen ook hele kleine bedragen worden opgespoord, wat natuurlijk betekent dat van iedere burger het betalingsverkeer wordt geanalyseerd (waarschijnlijk gebeurt dat al).

Citaat:

Combating the financing of terrorism increasingly requires harnessing the power of financial technology, or fintech.

Of course, fintech is a double-edged sword. It can be used to promote and fund terrorism, including through the anonymity of virtual currencies. But it can also be a powerful tool to strengthen our defenses against the financing of terrorism.

We can use fintech to identify terrorist financial flows, including in the case of very small transactions. Machine learning and other artificial intelligence tools can help identify patterns of activity that would otherwise be very difficult to detect.

Fintech can also help protect financial systems against cyber-terrorism. A good example is the “distributed ledger” technology that underpins virtual currencies and other applications. This technology is less vulnerable to a single point of failure and could prove resilient to cyberattacks because the ledger—or record of transactions—exists in multiple copies.

Al eerder signaleerde ik dat de financiële sector zeer actief is op het gebied van big data, zowel om commerciële redenen als vanwege de verplichtingen op het gebied van criminaliteitsbestrijding.

Met steun van IMF en FATF kan het complete privéleven van iedere wereldburger worden geanalyseerd en kunnen de gegevens ook commercieel worden uitgebaat.

Meer informatie: de complete toespraak van mevrouw Lagarde

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s