Digitaal onbenul – ASN

In het hoofdstuk ‘digitaal onbenul’ kan de ASN Bank worden bijgeschreven. In zijn blog ‘De ASN bank stuurt 88.000 klanten een phishing email‘ maakt maakt Jaap-Henk Hoepman gehakt van de manier waarop deze bank kopie-identiteitsbewijzen opvraagt per e-mail.
Ook security.nl besteedt aandacht aan deze ernstige flater van de bank; lees ook de reacties van de lezers.

Identificatie alleen bij het aangaan van de relatie

Daar kan nog bij worden gemeld:
– de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) schrijft voor dat een bank bij de aanvang van de zakelijke relatie (= bij het openen van de rekening) de cliënt identificeert, daarna is dat niet meer nodig;
– identificatie vindt plaats doordat de cliënt het ID toont, daar mag de bank een kopie van maken en bewaren, dus opsturen van kopie-ID is verboden (geldt ook voor alle anderen die onder de Wwft vallen).

De ASN bank hoort alle cliënten al geïdentificeerd te hebben en handelt in strijd met de wet door opnieuw een ID te vragen en cliënten te verleiden dit op een onveilige manier te doen.

Cybersecurity bewustzijn

Het wordt tijd dat de managers van deze bank eens aan de tand wordt gevoeld over hun deskundigheid op het gebied van cybersecurity.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s