Bizarre rode vlaggen

Op accountant.nl verscheen een artikel over fraudebestrijding door accountants in de UK. Er worden vier categorieën aan ‘rode vlaggen’ genoemd (compliance taal voor feiten die op criminaliteit kunnen wijzen). De vierde rode vlag wordt in het artikel als volgt omschreven:

Het uitvoeren van financiële transacties: cash storten of opnemen, valuta verhandelen, uitgeven of incasseren van cheques, het kopen en verkopen van aandelen, het verzenden en ontvangen van internationale overboekingen, het zijn allemaal handelingen die een crimineel graag aan een accountant overlaat, omdat de accountant toegang heeft tot alle financiële instellingen.

Deze tekst is bizar:

  • Heeft een UK accountant toegang tot alle financiële instellingen?
  • Doen UK accountants dit soort dingen zelf? Moeten ze daar dan niet onafhankelijk zijn?
  • De genoemde transacties horen tot het normale handelsverkeer. Krijgen nu alle handelstransacties rode vlaggen?

Dit soort verhalen illustreren hoe men in de compliance de weg kwijt is.

Ik houd mij aanbevolen voor reacties van mensen die wat kunnen melden over de rol van accountants in de UK.

PS Onder compliance versta ik hier de naleving door een dienstverlener (in het bovenstaande de accountant) van wet- en regelgeving. Dit dient goed te worden onderscheiden van wat accountants zelf ‘compliance’ noemen (belastingaangifte, boekhouden en dergelijke, dus de naleving door hun cliënten).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s