Als banken persoonsgegevens gaan delen | PSD2

Charlotte Meindersma schreef een nuttig artikel “Iets met banken en privacy” over de gevolgen van de nieuwe Europese banken regels, bekend onder de afkorting ‘PSD2’. Ze heeft gelijk als ze zegt dat de gebruiker in theorie de regie heeft, deze moet in vrijheid toestemming geven.

Dat neemt mijn zorg niet weg dat mensen de facto gedwongen zullen worden om die toestemming te geven, om een voordeel te krijgen of zelfs om de dienst te krijgen. Mij lijkt dat er regelgeving moet komen die er voor zorgt dat het type verleidingssystemen die nu worden gehanteerd door de internetgiganten niet worden toegestaan, als het gaat om het delen door banken van persoonsgegevens met zogenaamde toestemming.

Dergelijke verleidingssystemen horen ook niet thuis bij andere essentiële diensten, zoals verzekeringen. Voorbeeld: ik vind dat autoverzekeraars alleen korting mogen aanbieden in ruil voor plaatsing van een surveillance kastje in de auto, als de bestuurder een slechte track record heeft op het gebied van veroorzaken van schade en ongelukken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s