Mogelijkheden naming & shaming door DNB en AFM worden uitgebreid

Onder de titel “Wet transparant toezicht financiële markten” is op 20 juni jl.  een consultatie gestart over wijzigingen in de Wft.

Transparant?

Transparant betekent hier niet dat DNB en AFM beter verantwoording afleggen over hoe zij hun taken (regelgeving, toezicht en handhaving) uitvoeren en hoe deze bestuursorganen meer voorspelbaar worden voor de onder toezicht staande ondernemingen.
Transparantie betekent volgens de introductie van het voorstel dat bestuursorganen meer aan ‘naming & shaming’ mogen doen. Ik ben benieuwd of het voorstel er ook aandacht aan besteedt dat ‘naming’ voor de eeuwigheid is, ook als het bestuursorgaan op een later tijdstip ongelijk blijkt te hebben.

Introductie

Doel van de regeling
Het concept wetsvoorstel beoogt een transparanter toezicht op financiële markten mogelijk te maken door een viertal wijzigingen van Afdeling 1.5.2 van de Wet op het financieel toezicht:

1. Een uitbreiding van de mogelijkheden van de toezichthouders om een openbare waarschuwing uit te vaardigen.
2. Een bevoegdheid voor AFM en DNB om namen van afzonderlijke instellingen te noemen wanneer zij resultaten van themaonderzoeken naar de mate van naleving en risico’s voor de naleving, bekend maken.
3. Een mogelijkheid voor de toezichthouders om te kunnen reageren op mededelingen van instellingen over het toezicht.
4. Een grondslag voor DNB om bij amvb aan te wijzen kerncijfers van banken te publiceren.

Het voornemen bestaat om de bevoegdheden 2 en 3 ook in de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling op te nemen, voor zover deze daar nog niet in zijn opgenomen.

Concept regeling
Concept wetsvoorstel transparant toezicht financiële markten Versie 20 juni 2016 | Pdf-document 89 kB

Ontwerp toelichting
Concept memorie van toelichting Versie 20 juni 2016 | Pdf-document 122 kB

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
De Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en financiële instellingen (o.a. banken, verzekeraars, pensioenfondsen, beleggingsinstellingen, effectenmarkten, accountantsorganisaties) die aan het toezicht op grond van de Wet op het financieel toezicht, de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling zijn onderworpen en hun crediteuren en cliënten.

Verwachte effecten van de regeling
Het concept wetsvoorstel geeft de toezichthouders nieuwe bevoegdheden tot publicatie van informatie. Hierdoor wordt het toezicht transparanter. Deze nieuwe bevoegdheden sluiten aan bij bestaande praktijken. De bevoegdheden zullen worden toegepast op reeds bij de toezichthouder aanwezige informatie zodat het gebruik van die nieuwe bevoegdheden niet tot nieuwe kosten zal leiden.

Doel van de consultatie
1. De doelgroepen en andere belangstellenden informeren over het concept wetsvoorstel;
2. Het verzamelen van reacties over de voorgestelde wijzigingen voor een transparanter toezicht op financiële markten.

Op welke onderdelen van de regeling wordt een reactie gevraagd
U kunt op alle onderdelen van het wetsvoorstel en de memorie van toelichting reageren.

 

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke sancties, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s