Nog geen contouren van het Nederlandse ubo-register zichtbaar

Over ongeveer anderhalf jaar zal Nederland op grond van de 4e Europese antiwitwasrichtlijn een ubo-register moeten hebben. De contouren van de register zijn echter  nog niet openbaar.
In december jl. liet de staatssecretaris van financiën in algemene termen uit. Ook in de memorie van antwoord inzake het wetsvoorstel bestuursverbod en een antwoord op kamervragen van november 2015 en september 2015 komt het register summier aan de orde.

Het is onduidelijk hoe de verplichtingen nader zullen worden vormgegeven, terwijl de Europese richtlijn nog veel in het ongewisse laat.

Hierna ter informatie een passage uit de brief van december jl.

Brief van 17 december 2015

De staatssecretaris van financiën heeft in een brief van 17 december 2015 aan de tweede kamer meegedeeld dat de introductie van het ubo-register in Nederland een flinke uitdaging is:

Mevrouw van Tongeren (Groen Links) heeft gevraagd naar het proces van implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn en daarmee van het opzetten van een register met informatie over UBO’s (UBO-register). De vierde anti-witwasrichtlijn is afgelopen zomer vastgesteld. Er geldt een een implementatietermijn van 2 jaar. De implementatie vergt aanpassing van formele wetgeving en het invoeren van een UBO-register dat een complex (ICT-)project is dat met zorg moet worden uitgevoerd. Afronding van de implementatie halverwege 2017 acht het kabinet derhalve redelijk en passend.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s