Met de kop ‘Delen van persoonsgegevens met andere instanties moet wettelijk geregeld‘ verscheen op de ECER site een bericht naar aanleiding van een zaak bij het Europese Hof van Justitie. Intro:
De belastingdienst mag geen inkomensgegevens doorgeven aan andere instanties, die deze gegevens vervolgens verwerken, zonder mededeling daarvan aan de belanghebbenden. Een vrijstelling van deze mededelingsplicht moet bij wet worden geregeld. Dat adviseert advocaat-generaal Cruz Villalón het EU-Hof in een Roemeense zaak.
Het illustreert dat het uitwisselen van gegevens moet worden getoetst aan de Europese regelgeving.
Kaderwet gegevensuitwisseling
Dit raakt aan de plannen van de Nederlandse overheid om te komen tot een kaderwet voor gegevensuitwisseling. De aanleiding voor dit idee is verbetering van de fraudebestrijding, maar uit de informatie over de plannen blijkt dat het de bedoeling is de wet te verbreden.
Op 19 december 2014 schreef de minister van veiligheid een brief aan de kamer over de plannen voor een kaderwet, met daarbij een rapport van een werkgroep onder de titel ‘Kennis delen geeft kracht Naar een betere èn zorgvuldigere gegevensuitwisseling in samenwerkingsverbanden‘. De werkgroep pleit er voor om de kaderwet niet te beperken tot alleen fraudebestrijding, maar de uitwisseling van gegevens ook te gebruiken voor onder meer de handhaving van de openbare orde en de voorkoming, opsporing en vervolging van andere vormen van handelen in strijd met de wet.
Big data
De kaderwet zal de grondslag moeten worden voor ‘big data’ activiteiten van de overheid, in aanvulling op wat er al gebeurt op het gebied van telefoon- en internettaps. De IT-leveranciers die big data toepassingen aan de Nederlandse overhei kunnen leveren, staan al klaar met hun aanbiedingen. Het is daarbij te hopen dat zich niet dezelfde problemen voordoen als bij het project Radar.
De minister van veiligheid heeft in een algemeen overleg op 8 april jl. toegezegd dat de wetgeving er komt. Het plan was om dit voorjaar een conceptwetsvoorstel aan de kamer te zenden; dat lijkt echter niet gelukt te zijn.
Deze kaderwet gaat er echter vast komen, ook de Algemene Rekenkamer drong er in mei jl. er op aan. Nu maar hopen dat het zorgvuldige wetgeving wordt en het niet uitmondt in een permanente Überwachung van de Nederlandse burger.
Meer informatie:
- 28 mei 2015, Verslag van een algemeen overleg over fraude op 8 april 2015, waarin onder meer de brief van de minister van veiligheid van 19 december 2014 over Verkenning kaderwet gegevensuitwisseling wordt besproken
- 20 mei 2015, de Rekenkamer adviseert in Resultaten verantwoordingsonderzoek 2014 Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) om tempo te maken met de ontwikkeling van de Kaderwet gegevensuitwisseling
- 30 april 2015, Hoe fraude het nieuwe terrorisme werd, Maurits Martijn (De Correspondent)
- 8 april 2015, reactie CBP op Verkenning kaderwet gegevensuitwisseling
- 10 maart 2015, Is privacy veilig bij de overheid? Saskia Laaper en Henri Rauch op iBestuur
- 19 december 2014, Kamerbrief over verkenning kaderwet gegevensuitwisseling
- 19 december 2014, Rapport van de Werkgroep Verkenning kaderwet gegevensuitwisseling ‘Kennis delen geeft kracht Naar een betere èn zorgvuldigere gegevensuitwisseling in samenwerkingsverbanden’