Does the EU need more anti-terrorist legislation?

Gaat de de aanslag in Parijs leiden tot nieuwe Europese antiterrorismewetgeving?

Dat valt te vrezen omdat de huidige trend is – zowel nationaal als Europees – dat er stoere wetgevingstaal wordt gesproken. (Zelfs als de wetgeving er al is of als de wetgeving geen oplossing biedt. En zelfs als de maatregelen veel onschuldige ‘bijvangst’ geven en rechtsbescherming ontbreekt.)

Steve Peers, Professor of EU Law & Human Rights Law, University of Essex, schrijft in zijn artikel “Does the EU need more anti-terrorist legislation?” dat volgens hem geen nieuwe regelgeving nodig is. Hij kwalificeert de reactie van de Europese Commissie als een paniekreactie.

Inmiddels verschijnen meer artikelen over dit onderwerp.

Het is afwachten wat er gaat gebeuren.

Meer informatie

Enkele andere artikelen over de Europese plannen:

Aanvulling 12 januari 2015

De Europese Commissie publiceerde op 11 januari jl. een overzicht van antiterrorismemaatregelen “Fighting terrorism at EU level, an overview of Commission’s actions, measures and initiatives“, meer informatie in het Engels: html, pdf, doc. Ook terrorismefinanciering, een onderwerp van belang voor alle Wwft-plichtigen, komt in het bericht aan bod:

What is the EU doing to prevent the financing of Terrorism?

We need to effectively cut networks that facilitate terrorist activities from financing. To this end, the Commission will continue to support implementation of important instruments such as the network of EU Financial Intelligence Units and anti-money laundering initiative.

The EU concluded with the U.S. an agreement on access to transfer of financial data in the framework of the US Terrorist Finance Tracking Program (‘TFTP Agreement’) which is in force since August 2010. The Terrorist Finance Tracking System enables identification and tracking of terrorists and their support networks through targeted searches run on the financial data provided by the Designated Provider (SWIFT).

The TFTP Agreement is equipped with a set of robust safeguards to protect EU citizens’ fundamental rights. Europol is responsible for verifying that U.S. requests for data comply with the conditions stipulated in the Agreement including that they must be as narrowly tailored as possible in order to minimise the volume of data requested. Each search on the provided data must be narrowly tailored and based on information or evidence demonstrating a reason to believe that the suspect of the search has a link to terrorism or its financing. Searches are monitored by independent overseers, including by two persons appointed by the European Commission.

Reciprocity is a basic principle underlying the Agreement and two provisions (Articles 9 and 10) are the basis for Member States as well as, where appropriate, Europol and Eurojust to benefit from TFTP data. Under the EU rules, National Treasuries must ensure the availability to law enforcement, public security, or counter-terrorism authorities of concerned Member States, and, as appropriate, to Europol and Eurojust, of information obtained through the TFTP. Since the Agreement entered into force in 2010, more than 7300 investigative leads were generated by the TFTP for the EU.

There is a significantly growing number of requests related to the phenomenon of travelling fighters (Syria/Iraq/IS). In 2014, there were 35 TFTP (Article 10) requests generating 937 intelligence leads of relevance to 11 EU Member States. The TFTP is also used, through Europol, to support the investigations of the French authorities related to the Paris attacks.

Aanvulling 13 januari 2015

Op Webwereld verscheen een pittig verhaal over onze digitale criminaliteitsbestrijdende toekomst. Volgens de auteur is het alleen een natte droom.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s