Verdacht door data

In de laatste nieuwsbrief van iBestuur meldt Peter Lievense eerst verheugd dat hij met zijn smartphone de kleine lettertjes groter kan maken. Daarna schrijft hij over de big data activiteiten van de overheid (onder meer SyRI):

Komt er uit de koppeling van uw arbeids-, financiële, fiscale, huisvestings-, pensioen-, en wie weet welke gegevens nog meer, een afwijkend beeld, dan rolt er een risicomelding uit het systeem bij een overheidsdienst. De gemeente Den Haag werkt ook met dit soort technologie om bijstandfraudeurs te vangen. Op Schiphol hangen camera’s die afwijkend gedrag kunnen herkennen. Een geintje maken met je reisgenoot op weg naar de gate en je wordt aan het eind van de lopende band door de marechaussee in de boeien geslagen. Als burger kun je je geen afwijkend gedrag meer permitteren. Gaan we ons gedragen als robots.

Dezelfde nieuwsbrief verwijst naar een artikel van Peter Olsthoorn, “Verdacht door data”.
De toekomst ziet er goed uit voor gegevensverzamelaars en big data-softwareleveranciers.

Meer informatie

Aanvulling 7-10 oktober 2014

Inmiddels verschenen meer artikelen over hetzelfde onderwerp, onder meer:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s