Internetschandpalen | het wordt tijd voor een speciale internetrechtbank

Internet is een mooie omgeving voor schandpalen. Er zijn er veel van, niet allen even geloofwaardig natuurlijk.

Soms hebben de schandpalen een journalistiek karakter, zoals Follow the Money. Je mag dan hopen dat er aan goede factfinding is gedaan. Andere internetschandpalen zijn opgezet door particulieren, die van mening zijn dat onrecht aan de kaak moet worden gesteld. In dat kader moeten volgens hen gegevens van ‘daders’ bekend worden gemaakt, waarbij het de vraag is of de gegevens wel op een juiste manier zijn verzameld en geïnterpreteerd. Als het om gegevens van natuurlijke personen gaat, is er privacy wetgeving. Bij bedrijfsgegevens is dergelijke wetgeving er niet. Een benadeelde kan bezwaar maken tegen zo’n internetschandpaal en verzoeken om verwijdering van zijn gegevens.

In een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam was zo’n internetschandpaal onderwerp van de procedure. De rechter besliste dat de eigenaar van de schandpaal (een stichting) onrechtmatig handelde ten opzichte van eiser. De stichting werd veroordeeld om de registratie van de (handels)naam en het KvK-nummer van de eisende partij uit het register te verwijderen. Het register bestaat echter nog nog steeds.

Bij alle gegevensverzamelaars, waar dit register een voorbeeld van is, is de vraag of de gegevens zorgvuldig worden verzameld, beheerd en gepubliceerd.

De uitspraak illustreert dat het tijd wordt voor een gespecialiseerde media- en internetrechtbank, die zich met alle vormen van publieke uitingen bezig houdt, ongeacht of het journalisten, bloggers of verontwaardigde burgers zijn. Die rechtbank moet ook de bevoegdheid hebben om op verzoek van benadeelden of belangenorganisaties een internetschandpaal “uit de lucht” te halen.

Informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s