Kopietje paspoort van uitzendkracht is niet toegestaan

Al eerder schreef ik artikelen over het beruchte “kopietje paspoort” dat te pas en te onpas wordt gevraagd, zie de berichten met de tag “kopietje paspoort”. Hoewel werkgevers in bepaalde situaties wel om zo’n kopie mogen vragen, is dit niet altijd toegestaan.

In het artikel van 3 juli 2014 legt Alexander Rasink, loonbelastingspecialist bij Mazars, uit dat het kopietje paspoort van uitzendkracht niet is toegestaan. Hij vertelt in welke gevallen de werkgever wel om een kopie mag / moet vragen en wat de sancties zijn.

Lees over dit onderwerp op dit weblog ook het artikel “CBP: Bedrijven vragen om kopie paspoort in strijd met de wet“.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kopietje paspoort van uitzendkracht is niet toegestaan

 1. Peter Westerhof zegt:

  De eis van de Belastingdienst van een kopie-ID is met de wijziging van artikel 34.8.2 van de Leidraad Invordering 2008 bij besluit van 20 november 2013, nr. BLKB2013/2119M, komen te vervallen.
  Onduidelijjk is of de wijziging van de Leidraad is getoetst bij het CBP. Het geheel blijft een slordig allegaartje .Waaronder het kunnen vragen van allerlei privé-gegevens welke voor de inlener irrelevant zijn en de kans op identiteitsfraude vergroten.

  De suggestie van Rasink “werknemers schriftelijk goedkeuring te vragen voor het verstrekken van identiteitsgegevens aan derden” is wel wat ongenuanceerd.
  In het Informatieblad nummer 2, februari 2011 is het CBP ook op dit punt volstrekt helder.

  Vraag blijft nog steeds of de praktijk zich daar ook maar iets van aantrekt. Zoals eerder gezegd hanteert men ‘eigen beleid’, illegaal of niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s