De Havenloods 10 juli 2014 | ‘Illegaal gebruik bsn bij Stadsinitatief’

Vandaag is in De Havenloods een artikel verschenen waarin ik word geciteerd:

‘Illegaal gebruik bsn bij Stadsinitatief’

Gebruik van burgerservicenummers (bsn) bij het stemmen voor het Stadsinitatief is illegaal en daarom onverstandig van de gemeente Rotterdam, stelt Ellen Timmer van Pellicaan Advocaten N.V in Capelle aan den IJssel.

Door Gerrit van Loon

Advocate Ellen Timmer waarschuwde vorig jaar al voor het gebruik van bsn en digid, vertrouwelijke persoonsgegevens van burgers. In juni 2013 stelde een gemeenteraadslid daarover vragen aan B&W van Rotterdam. In het antwoord werd niets over de speciale wet die het bsn regelt genoemd. “Kennelijk is dat over het hoofd gezien”, aldus Timmer die verbaasd toeziet dat dit jaar weer gestemd wordt via bsn en digid.

“Dergelijke gegevens moeten ter voorkoming van fraude zo weinig mogelijk worden gebruikt. Zoals bekend komt fraude met bsn en digid steeds vaker voor. Het stemmen met  bsn is in strijd met een speciale wet over het gebruik ervan. Bij de totstandkoming van die wet werd duidelijk dat het bsn alleen door specifieke organisaties en voor specifieke doelen mag worden gebruikt. Om risico van misbruik te beperken. In die wet staat dat gemeentes het bsn alleen mogen gebruiken voor uitvoering van overheids­taken. Onder overheidstaken worden gemeentelijke activiteiten verstaan, op de wet gebaseerd. Het organiseren van het Stadsinitiatief valt daar niet onder. Ook het digid mag niet voor alles worden gebruikt. Maar alleen door organisaties die het recht hebben het bsn te gebruiken.”

Informatie

Op mijn weblog is over het Stadsinitiatief het volgende te vinden:

Meer berichten over het BSN zijn te vinden via de tag “BSN”. Voor wie op zoek is naar achtergrondinformatie over het BSN: lees dit bericht.

Reactie

Per e-mail ontving ik vandaag al een eerste reactie op het Havenloods artikel dat ik zonder naamsvermelding weergeef:

Hierbij mijn grote complimenten voor het ageren door u over het “te hooi en te gras” moeten gebruiken van het bsn, nu bij het Stadsiniatief.
Als burger erger ik mij zeer over het feit dat ik het zo vaak moet noemen: ziekenhuis, bank, het lijkt soms wel je telefoonnummer.
Bij de bank (periodieke verificatie handtekening) heb ik er pas een hele discussie over gehad, bankmedewerker dacht ik niet goed snik was en vond het heel normaal om het nummer te (moeten) vragen.
Ga door!

Met vriendelijke groet, (…)
gewone inwoner van Rotterdam

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s