Wwft-indicatoren en artikel 9 Wwft | over extra maatregelen bij “hoog risico landen” en de verplichte Wwft-melding van transacties

Een opmerkelijk element in de nieuwe indicatoren v0lgens het voorstel dat ter consultatie ligt, is dat bij veel ondernemers de volgende indicator staat vermeld:

Een transactie van of ten behoeve van een (rechts)persoon die woonachtig of gevestigd is of zijn zetel heeft in een op grond van artikel 9 van de wet aangewezen staat.

Dit is opmerkelijk, omdat artikel 9 Wwft betrekking heeft op hoog-risico situaties, waarin de Wwft-plichtige ondernemer extra maatregelen moeten nemen. Systematisch is dit vreemd. Het wordt ook niet toegelicht. Het lijkt er op dat dit vanuit Wwft-optiek het volgende betekent:

  • De Wwft-plichtige ondernemer dient extra maatregelen te nemen vanwege het verhoogde risico. Hij kan wel zaken doen met klanten waarop dit van toepassing is, als hij maar de juiste maatregelen heeft genomen.
  • De Wwft-plichtige ondernemer moet alle transacties aan FIU-Nederland melden.

Praktisch betekent dit natuurlijk dat het zaken doen met dergelijke landen zeer onaantrekkelijk is.

Volgens overheid.nl zijn dergelijke staten nog niet aangewezen op grond van artikel 9 Wwft. In de memorie van toelichting op de wet waarin dit is ingevoerd, wordt gesproken over Iran en Noord-Korea.

In verband hiermee rijst natuurlijk ook de vraag hoe een en ander zich verhoudt met de sanctieregelgeving. Een andere vraag is hoe het moet met transacties die wel zijn toegelaten. Zo mogen aan Iran wel bepaalde humanitaire goederen worden geleverd. Betekent dit dat Wwft-plichtige ondernemers die humanitaire goederen aan Iraanse afnemers leveren, een ongebruikelijke transactie aan FIU-Nederland moeten melden?

Een en ander illustreert wederom dat de Wwft steeds maar ingewikkelder en onoverzichtelijker wordt. De vraag is of nog iemand er iets van begrijpt en of het voor de vele gewone ondernemers die onder de Wwft vallen nog wel uitvoerbaar is. Van de kant van de overheid en de politiek is het op dit punt oorverdovend stil…

Ik heb aan de consultatie meegedaan, zie dit pdf-bestand.

Zie voor korte chronologische berichten over de Wwft deze pagina (na de introductie).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s