Nieuw woord, “UBO Suspect”

Vandaag heb ik dankzij Company.info een nieuw w0ord geleerd: “UBO Suspect“.
Mijn eerste gedachte was dat dit wel een verdachte “uiteindelijke belanghebbende” (ultimate beneficial owner) zou zijn. Maar nee: het betekent “vermoedelijke” UBO en komt uit de bankwereld.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Nieuw woord, “UBO Suspect”

  1. Hallo Ellen,

    om fiscale redenen willen veel UBO’s niet als zodanig geregistreerd staan. Wereldwijd worden er talloze ”nominee shareholdership” structuren gebruikt waarbij persoon X de geregistreerde aandeelhouder van een vennootschap is, terwijl hij slechts een stroman is en de dividenden uit de structuur aan iemand anders toekomen. Ook dan is er sprake van een ”UBO suspect”. Uit buitenlandse jurisprudentie blijkt dat het voor de fiscus vaak erg moeilijk is aan te tonen dat de papieren UBO niet de echte UBO is. De Russische fiscus heeft hiermee recent in Cyprus nog een flinke zeperd gehaald, in de zgn. ”Monetka case”.

  2. Company.info zal natuurlijk uitsluitend de formele situatie weergeven (en uit handelsregisters blijkt ook niet altijd de formele UBO). Het lijkt me dat fiscaal uitsluitend de werkelijke (economische) situatie relevant is (maar dat laat ik aan fiscalisten over).
    Overigens heeft het verschijnsel nominee shareholder grote aandacht van zowel FATF als de Europese witwasbestrijdingsautoriteiten. Adviseurs dienen dan extra op hun (Wwft-) qui vive te zijn.

  3. Het rare begrip ‘UBO suspect’ wordt nog steeds door Company Info gebruikt. Misschien is dat vooral een illustratie dat het IT-matig niet mogelijk is om dit aan te passen. Overigens ontbreekt ook een toelichting op wat er bedoeld wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s