Pas op met ‘bankactiviteiten’!

In het kader van pogingen om aan financiering te komen grijpen ondernemers wel eens naar middelen die vallen onder de wettelijke definitie van ‘bankieren’ of ‘kredietverlening’. Voor het uitoefenen van bankactiviteiten is een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) nodig op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Als die vergunning er niet is, kan de overtreder een bestuurlijke boete krijgen.

Onlangs kreeg een ondernemer door DNB een bestuurlijke boete van EUR 200.000 opgelegd, die na bezwaar werd gematigd tot EUR 25.000, zie deze openbaar gemaakte beslissing van DNB. De betrokken ondernemer had geld ontvangen door middel van uitgifte van obligaties aan beleggers.

De zaak illustreert dat als gezocht wordt naar alternatieve mogelijkheden voor financiering van de onderneming, juridisch advies moet worden ingewonnen om te voorkomen dat van vergunningplicht sprake is.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s