Proefschrift over sancties in het afvalrecht bepleit verbinden morele boodschap aan sancties

Het proefschrift van mevrouw C.G. van Wingerde getiteld “De afschrikking voorbij. Een empirische studie naar afschrikking, generale preventie en regelnaleving in de Nederlandse afvalbranche” heb ik nog niet gelezen, maar de samenvatting op de site van de universiteit spreekt me aan:

Sancties moeten daartoe niet alleen een dreigende, maar juist ook een morele boodschap doen uitgaan. Daarbij moet expliciet worden beargumenteerd wat het afkeurenswaardige is van het bestrafte gedrag.

In deze tijd van de dossiervormingsbureaucratie in de sfeer van de financiële toezichtwetten zoals de accountancyregelgeving, Wet toezicht trustkantoren, Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en Wet op het financieel toezicht en dergelijke, zou dat uitgangspunt ook voorop moeten staan. Dus niet als leidraad dat de ondernemende burger zijn ‘onschuld’ moet bewijzen door middel van het dossier, maar bestraffing van handelingen die maatschappelijke schade toebrengen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Bestuursrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Proefschrift over sancties in het afvalrecht bepleit verbinden morele boodschap aan sancties

  1. Anton B. zegt:

    ´maar bestraffing van handelingen die maatschappelijke schade toebrengen´
    Definieer maatschappelijke schade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s