VAR-studiemiddag ‘Naar een nieuwe Wet openbaarheid van bestuur’ (18 oktober 2012)

Op 18 oktober vergadert juridische vereniging VAR – Vereniging voor Bestuursrecht over openbaarheid van bestuur. Onderstaand de uitnodiging, die aan de leden is verzonden.

VAR-studiemiddag ‘Naar een nieuwe Wet openbaarheid van bestuur’, donderdag 18 oktober 2012

Aanleiding
Het initiatief-wetsvoorstel van – nog net – Kamerlid Mariko Peters voor een Nieuwe Wet openbaarheid van bestuur (Nwob, TK 2011-2012, 33 328, nr. 2) vormt voor de VAR – de Nederlandse vereniging voor bestuursrecht – aanleiding een studiemiddag geheel aan de Wob te wijden.
Het wetsvoorstel van Mariko Peters kent een groot aantal wijzigingen in de bestaande regeling. Zo legt het voorstel meer nadruk op actieve openbaarmaking, wordt het bestuursorgaan-begrip losgelaten, moeten bestuursorganen een register van bij hen berustende documenten bijhouden en komen de absolute weigeringsgronden geheel te vervallen. Nieuw is ook de introductie van een Informatiecommissaris die de functie zal krijgen van toezichthouder, adviseur en ook van administratieve beroepsinstantie. Tevens kent het wetsvoorstel een antimisbruikbepaling.
Naast dit wetsvoorstel is op 2 juli 2012 het voorontwerp van het wetsvoorstel Wet aanpassing Wob ter consultatie aangeboden (einddatum internetconsultatie 1 oktober 2012, www.internetconsultatie/wetaanpassingwob). Dit voorontwerp dat onder andere nieuwe bepalingen kent betreffende kennelijk onredelijke en omvangrijke verzoeken zal alleen zijdelings aan de orde komen.
Het intiatief-wetsvoorstel van het Kamerlid Peters staat tijdens de middag centraal. Belangrijkste vraag die de VAR aan de orde wil stellen is: wordt de huidige Wob hier nu beter van?
Wij hebben een drietal prominente sprekers bereid gevonden hierover met elkaar en met de leden van de VAR in discussie te gaan:

– Indiener van het wetsvoorstel Nwob zelf: Mariko Peters;
– Plaatsvervangend Landsadvocaat en auteur van het ‘Handboek openbaarheid van bestuur’: Eric Daalder;
– Staatsraad bij de Raad van State: Nico Verheij.

Als voorzitter zal optreden Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de VAR en rechter bij de rechtbank Utrecht.
Sprekers zullen het onderwerp vanuit de gebruiker, de overheid en de rechter benaderen. Het beloofd met deze invalshoeken een interessante middag te worden. Komt dus allen!

Waar en Wanneer?
Plaats: Academie voor Wetgeving, Lange Voorhout 62, te Den Haag;
Datum: Donderdag 18 oktober 2012;
Tijd: Start programma om 14:00 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 13:30 uur). Afronding rond 17:00 uur met aansluitend een borrel;
Aanmelding: via var@pelsrijcken.nl . Het aantal plaatsen is beperkt. U ontvangt geen afzonderlijke bevestiging van inschrijving.
Kosten: € 75,- (voor leden en niet-leden) en gratis voor studentleden, over te maken op gironummer 41521, t.n.v. VAR Vereniging voor bestuursrecht te Eemnes, onder vermelding ‘studiemiddag 18 oktober 2012’. U ontvangt geen factuur. Let op: U wordt alleen tot de zaal toegelaten indien u hebt betaald. Bij de deur is het alleen mogelijk contant en gepast te betalen.

Inlichtingen: mw. mr. M.L. Batting, tel. 070-515 39 33 (kantooruren), e-mail var@pelsrijcken.nl.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s