Eumedion publiceert definitieve set best practices voor betrokken aandeelhouderschap

Onderstaand een bericht van Eumedion over hun set best practices voor betrokken aandeelhouderschap. Ook buiten de sfeer van beursgenoteerde ondernemingen kunnen aandeelhouders en andere bij kapitaalvennootschappen betrokkenen er hun voordeel mee doen.

11 juli 2011. Eumedion heeft haar deelnemers handvatten gegeven om invulling te geven aan betrokken aandeelhouderschap. Zij heeft daartoe tien best practices opgesteld die betrekking hebben op het volgen van de Nederlandse ondernemingen waarin wordt belegd, het aangaan van een dialoog met deze ondernemingen en het uitoefenen van het stemrecht in aandeelhouders-vergaderingen (AVA’s). De best practices zijn vandaag, na een openbare consultatie van ruim drie maanden, in definitieve vorm gepubliceerd. De best practices treden op 1 januari 2012 in werking. Bij de best practices geldt de ‘pas toe of leg uit’-regel: van Eumedion-deelnemers wordt verwacht dat zij vanaf boekjaar 2012 publiekelijk transparant maken in hoeverre zij de best practices toepassen en zo niet, waarom niet. Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen en de cliënten en deelnemers van de institutionele beleggers die bij Eumedion zijn aangesloten kunnen zo op een transparante manier zien op welke wijze invulling wordt gegeven aan betrokken en verantwoord aandeelhouderschap. Het is de bedoeling dat het Eumedion-secretariaat jaarlijks de naleving door de Eumedion-deelnemers van de best practices zal monitoren. Een samenvatting van het monitoring rapport zal openbaar worden gemaakt.

Klik hier voor de definitieve set best practices voor betrokken aandeelhouderschap

Klik hier voor de Engelstalige versie van de set van best practices

Berichten naar aanleiding van het voorgaande: AccountancyNieuws 13 juli 2011.

Eumedion evaluatie 2011

Eumedion heeft voorts een evaluatie gepubliceerd inzake het seizoen 2011. Eumedion schrijft:

Eumedion-evaluatie AVA-seizoen 2011: aandeelhouders tonen meer betrokkenheid bij ondernemingen
13 juli 2011. Het concept van ‘betrokken aandeelhouderschap komt steeds beter uit de verf. Het aantal ter AVA uitgebrachte stemmen steeg bij de AEX-ondernemingen van rond de 50 procent in 2010 naar bijna 60 procent in 2011. Aandeelhouders maakten voor het eerst sinds 2009 ook weer gebruik van het agenderingsrecht. Dit stelt Eumedion in haar vandaag gepubliceerde evaluatie van het AVA-seizoen 2011. De toegenomen betrokkenheid van aandeelhouders bij het reilen en zeilen van de beursgenoteerde ondernemingen leidt volgens Eumedion niet tot een groter vertrouwen van de kant van de ondernemingen in de aandeelhouders. Beschermingsconstructies raken namelijk weer in zwang, vooral bij de ondernemingen die naar de beurs worden gebracht. Ook willen ondernemingen het aandeelhouders moeilijker maken om onderwerpen voor de AVA-agenda aan te dragen. “De angst voor op korte termijnrendementen gerichte aandeelhouders overvleugelt de uitdaging voor vennootschappen om aandeelhouders met een lange termijnhorizon aan zich te binden”, aldus Eumedion. Uit de evaluatie blijkt verder dat accountants kritischer worden. Meer dan in voorgaande jaren heeft de accountant in zijn controleverklaring opmerkingen bij de jaarrekening geplaatst. Punt van zorg is voor Eumedion de tekortschietende informatieverstrekking over de uitdagendheid van een nieuw beloningsbeleid en over de motivering van een (her)benoemingsvoordracht van een accountant. Volgens Eumedion dreigt hiermee de bevoegdheid van de AVA om het beloningsbeleid vast te stellen en om de accountant te (her)benoemen te worden “uitgehold”.

Klik hier voor de Eumedion-evaluatie van het AVA-seizoen 2011

Klik hier voor de presentatie van de evaluatie van het AVA-seizoen 2011

Berichten naar aanleiding van het voorgaande:

“Bedrijven die naar de beurs gaan, werpen meer beschermingsconstructies op uit vrees voor activistische aandeelhouders. Dat constateert Eumedion, belangenorganisatie van institutionele beleggers, in een evaluatie van het afgelopen seizoen van aandeelhoudersvergaderingen.”,

in het artikel “Belegger raakt macht kwijt”, E. Hermanides, Het Financieele Dagblad donderdag 14 juli 2011. Er is ook een artikel in AccountancyNieuws 13 juli 2011 geplaatst naar aanleiding van het rapport: “Eumedion: Accountant lijkt steviger in zijn schoenen te staan”.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht bij rechtspersonen, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Rechtspersonenrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s