VAR studiemiddag Schaarse publieke rechten op donderdag 22 september 2011

Onderstaand de gegevens uit de aankondiging van de VAR van de studiemiddag.

From: VAR
Sent: maandag 11 juli 2011 18:04
Subject: VAR studiemiddag Schaarse publieke rechten op donderdag 22 september 2011

VAR studiemiddag Schaarse publieke rechten op donderdag 22 september 2011

Aanleiding

Schaarse publieke rechten staan in toenemende mate in de belangstelling van de juridische praktijk en wetenschap. Steeds meer publieke rechten worden in concurrentie verdeeld en of het nu gaat om schaarse radiofrequentie- en telecomvergunningen, verhandelbare emissierechten, vergunningen voor zondagopening van winkels of kansspelen of subsidies voor windmolenparken of de kunstsector, steeds weer geeft de verdeling van deze rechten aanleiding tot (juridische) vragen. Wanneer mag het aantal te vergeven rechten worden beperkt? Welke eisen mogen er aan aanvragers worden gesteld? Moet (bijvoorbeeld in het kader van het Europese transparantiebeginsel) algemeen bekend worden gemaakt dat er rechten beschikbaar zijn om te (her)verdelen, zodat iedere geïnteresseerde een aanvraag kan indienen? Wanneer kiest men voor een veiling, een vergelijkende toets of een verdeling op volgorde van indiening van de aanvraag? Wat moet er gebeuren wanneer er iets mis gaat bij de verdeling; moet de gehele procedure opnieuw worden uitgevoerd, kan met schadevergoeding worden volstaan en hoe wordt de schade vastgesteld?

Deze en andere vragen komen op bij de verdeling van schaarse publieke rechten in bijzondere deelgebieden van het recht. De antwoorden worden nog weinig systematisch en deelgebied overschrijdend gegeven. Het (algemeen) bestuursrecht lijkt op een aantal punten nog onvoldoende toegesneden op de verdeling van schaarse publieke rechten.

Daarom organiseert de VAR Vereniging voor bestuursrecht in het najaar een studiemiddag over schaarse publieke rechten. Aan bod komen thema’s die relevant zijn bij de verdeling van verschillende soorten schaarse rechten op verschillende rechtsgebieden. Er zijn vijf korte lezingen gepland met veel ruimte voor discussie.

Sprekers

  • Prof.mr. F.J. van Ommeren,  hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de VU. Hij zal de thematiek inleiden;
  • Mr. J. Wolswinkel, promovendus aan de VU. Hij gaat nader in op verdeelsystemen binnen het bestuursrecht en de (huidige) normering daarvan, mede vanuit Europeesrechtelijk perspectief;
  • Prof.mr. W. den Ouden hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Zij bespreekt het onderwerp in relatie tot de bestuursrechtelijke geschilbeslechting;
  • Mr. J.R. van Angeren, advocaat bij Stibbe. Hij bespreekt de vraag wat het bestuursrecht bij verdeling van schaarse publieke rechten kan leren van het aanbestedingsrecht;
  • Mr. A.J. Boorsma, advocaat bij Pels Rijcken. Hij bespreekt het onderwerp op grond van zijn praktijkervaringen met de verdeling van schaarse radiofrequenties.

Als voorzitter zal optreden mr.dr. M.J. Jacobs, bestuurslid van de VAR, raadadviseur Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Waar en wanneer?

Plaats: Den Haag (kantoren Stichthage, 13e verdieping). Kantoren Stichthage is toegankelijk via een roltrap in de hal van Den Haag CS.

Datum: donderdag 22 september 2011

Tijd: start programma om 14.00 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 13.30 uur). Afronding rond 17.00 uur met aansluitend borrel.

Aanmelden: via var@pelsrijcken.nl . Het aantal plaatsen is beperkt. U ontvangt geen afzonderlijke bevestiging van inschrijving.

Kosten: EUR 75 (voor leden én niet-leden) en gratis voor studentleden, over te maken op gironummer 41521, t.n.v. VAR Vereniging voor bestuursrecht te Eemnes, onder vermelding ‘studiemiddag 22 september 2011’. U ontvangt geen factuur.

Inlichtingen: www.verenigingvoorbestuursrecht.nl , mw. mr. M.L. Batting, tel. 070-515 39 33 (kantooruren), e-mail var@pelsrijcken.nl

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s