Digitalisering van de zorg, gaat dat wel goed? Kritiek Privacy First op Europese plannen en de onzichtbare hand van de Kafkabrigade

In het artikel ‘EHDS buitensporige machtsgreep van Brussel’ waarschuwt burgerrechtenorganisatie Privacy First voor Europese plannen op het gebied van gegevensuitwisseling in de zorg. Intro van het bericht:

Het voorstel voor een ‘European Health Data Space’ (EHDS) is een buitensporige machtsgreep van Brussel, zo stelt privacywaakhond Privacy First. Volledige medische dossiers, met de meest gevoelige en persoonlijke informatie, kunnen straks door Brussel worden opgevraagd en worden gebruikt voor een breed scala aan doeleinden. Patiënten wordt hiermee de controle over hun medische gegevens ontnomen.

Lees over het digitale optimisme rondom de zorg ook het bericht ‘Preventie en de onzichtbare hand’ van de Kafkabrigade, wat overigens  niet over gegevensbescherming gaat. Introductie:

Preventie en de onzichtbare hand
De markt en innovatie in de zorg – hoe gaat dat nu in de praktijk?

Met digitale technologie, zo is de verwachting, kunnen we allerlei voorspelbare problemen deels het hoofd bieden. Bijna elke innovatie van vandaag is of is tevens een innovatie met digitale technologie. Daarom is er aandacht voor innovatoren in de zorg die deze technologie willen inzetten. De (impliciete) verwachting is, dat innovaties van allerlei individuele spelers in het vrije spel der krachten leiden tot de collectief gewenste waarden, al dan niet met relatief kleine of tijdelijke aanpassingen van de kaders. Maar werkt het ook zo? Is innovatie in het vrije spel van gevestigde belangen inderdaad gericht op collectieve waarden? Welke prikkel krijgen innovatoren? Waarom? En welke onzichtbare hand blijkt uit het resultaat? In dit onderzoek wordt een (voorlopige) analyse gemaakt aan de hand van twee casus.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie