Hoe nodig het is dat maatregelen worden genomen zodat niet iedereen neust in andermans persoonsgegevens, wordt geïllustreerd door berichten op security.nl en tuchtrechtbanken.nl over nieuwsgierige bankmedewerkers en politieagenten. Van beide beroepsgroepen mag je betrouwbaarheid en zorgvuldigheid verwachten.
Nieuwsgierige agenten
Onderstaand enige berichten over agenten:
- Agenten veroordeeld voor doorspelen van informatie uit politiesystemen, 15 februari 2023.
- Hoofdagent die voor vriend in politiesystemen zocht veroordeeld tot taakstraf, 8 februari 2023.
- OM eist celstraf tegen agent die politiesystemen voor privézaken gebruikte, 27 januari 2021.
- Politie mocht agent ontslaan die voor privézaken in politiesystemen rondkeek, 11 januari 2021.
- Taakstraf voor agent die voor privézaken in politiesystemen keek, 30 december 2020.
Nieuwsgierige bankmedewerkers
Bankmedewerkers hebben een chronische behoefte om zonder reden rekeninggegevens van klanten de raadplegen en soms zelfs mee te nemen, zo blijkt uit de tuchtuitspraken van de Tuchtcommissie Banken. Hierna enige recente voorbeelden van ‘rekeninggluren’:
- Door rekeninggegevens van klanten van de bank te raadplegen zonder dat daarvoor een zakelijke aanleiding bestond, heeft verweerder de gedragsregels overtreden, uitspraken Tuchtcommissie Banken: eerste uitspraak 28 december 2022, tweede uitspraak 28 december 2022.
- Een bankmedewerkster heeft rekeninggegevens geraadpleegd, zonder dat daartoe een zakelijke aanleiding bestond, uitspraak Tuchtcommissie Banken 28 december 2022.
- Verweerder heeft bij herhaling rekeninggegevens van klanten van de bank geraadpleegd zonder dat die raadplegingen geoorloofd waren, uitspraak Tuchtcommissie Banken 23 november 2022.
- Het was verweerder niet toegestaan bankzaken te behandelen voor cliënten met wie hij privé een (nauwe) relatie heeft en evenmin klantgegevens in te zien van iemand die hij kent, of dergelijke gegevens uit nieuwsgierigheid te bekijken, uitspraak Tuchtcommissie Banken 2 november 2022.