Open finance bij DNB

DNB kondigde in september een consultatie over open finance aan onder de titel Datamobiliteit en de financiële sector: hoe te reguleren?

Die consultatie was kennelijk niet voor het algemene publiek bestemd, want hoewel de aankondiging in het Nederlands was, waren de twee documenten in het Engels:

Kennelijk was het niet de bedoeling dat degenen wiens gegevens gedeeld zullen gaan worden mee doen aan de consultatie (die inmiddels is gesloten). Ik hoop dat DNB privacy organisaties als EDRi, Bits of Freedom en Privacy First heeft uitgenodigd deel te nemen aan de consultatie.

Datahouders en datagebruikers
De terminologie van de aankondiging is overigens raadselachtig. Er wordt gesproken over het vergroten van de mogelijkheden van datahouders om hun gegevens te delen, zijn dat de klanten van de financiële instellingen? Kennelijk wel want verder op wordt gezegd dat er voldoende aandacht van datagebruikers moet zijn voor de privacy en belangen van datahouders.

BigTech
DNB spreekt enthousiasme uit over de “niet-financiële data” verzameld door BigTech-platforms, wat aangeeft dat zij van DNB door mogen gaan met hun illegale datagraaiactiviteiten:

Niet alleen voor financiële data, maar ook voor niet-financiële data verzameld door BigTech-platforms neemt het belang toe. Bredere beschikbaarheid van deze data kan bijdragen aan financiële innovatie. Ongelijke toegang tot relevante gegevens kan ook nadelige gevolgen hebben voor concurrentie (dataconcentratie) in de financiële sector, en uiteindelijk voor de financiële stabiliteit. Door de datahouder meer mogelijkheden te bieden om relevante gegevens met financiële instellingen te delen, kan dataconcentratie worden verminderd. 

Uit bovenstaand citaat spreekt een zorgelijk optimisme over open finance. De risico’s worden wel door DNB gezien, lees de alinea daarna. Ik zie echter niet iets over een aanpak die de risico’s voor de datahouders minimaliseert.

Tot slot
Over de uitkomsten van de consultatie heb ik bij het afsluiten van dit artikel nog niets op de site van DNB gezien.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s