Het door een onafhankelijke beroepsbeoefenaar getekende organogram van ING | Wwft

Op LinkedIn heb ik een discussie aangezwengeld over de eis die ING Bank stelt aan klanten met een structuur met meer dan vier lagen, mijn bericht luidde:

ING Bank vraagt iets wat niet kan: #Wwft

https://lnkd.in/gXCDVHEY

“Bestaat jouw organisatie uit meer dan 4 lagen, dan ontvangen wij naast een UBO verklaring ook graag een gewaarmerkt organogram (deze mag maximaal 1 jaar oud zijn), ondertekend door een onafhankelijke derde.
Van belang is dat de ondertekenaar (onafhankelijke derde) ingeschreven staat in één van de volgende registers:
– Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
– Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie
– Koninklijke Nederlandse Beroespsorganisatie van Accountants
– de Register Belasting Adviseurs
– Advocaten Orde”

Er is geen wet die dit voorschrijft.

En: als er veel buitenlandse entiteiten in een structuur zitten, is het voor Nederlandse beroepsbeoefenaren niet mogelijk om deze assurance te verschaffen.
Ik adviseer alle beroepsbeoefenaren hun verzekeringspolis goed na te kijken en een goede kostenbegroting te maken # #assurance

 

Op dit bericht, dat ik ook op twitter heb geplaatst, zijn veel reacties gekomen. Op twitter schreef de beroepsorganisatie van de accountants NBA:

Beste Ellen, de accountant kan inderdaad geen assurance geven op eventuele buitenlandse structuren van de onderneming. Het vaststellen van de volledigheid en juistheid van die (UBO-)structuren blijft altijd een lastige zaak.

De ondernemer blijft verantwoordelijk voor de antwoorden aan de bank.

We gaan trouwens kijken of we dit kunnen aanvullen in onze FAQ’s op https://www.nba.nl/themas/mkb/themas-en-achtergronden/rol-accountant-bij-clientonderzoeken-banken/

Notaris Martin Beenen schrijft op LinkedIn:

Bijzonder dat de ING dit op haar website zet. Voor wat betreft de notaris: een notaris kan een dergelijk gewaarmerkt organigram met daarin de UBO van een organisatie nooit geven. De organisatie zelf (haar bestuur) verklaart wie de UBO is en tekent daarvoor, en eventueel zo’n organigram afgeven.

Voor de complete commentaren verwijs ik naar LinkedIn.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s