Duits advocatenkantoor publiceert ten onrechte persoonsgegevens van gefailleerden | AVG

Duitse advocatenkantoren in de deelstaat Bremen, die zich bezig houden met afwikkeling van insolventies (‘mit Insolvenzverwaltungen betraute Kanzleien‘), hadden een website met een digitaal informatiesysteem dat toegang gaf tot persoonsgegevens van insolvente personen. Naar aanleiding van klachten van burgers stelde de AVG-toezichthouder van de deelstaat, LfDI [*], onderzoek in en constateerde dat de AVG werd overtreden. Er was geen grondslag voor deze openbaarmaking.

Naar aanleiding van het onderzoek hebben de advocatenkantoren hun IT-leverancier verzocht de software aan te passen en wordt nu wel aan de AVG voldaan, zo blijkt uit het persbericht van LfDI, die aangeeft dat de persoonsgegevens ook tijdig gewist zullen moeten worden. LfDI schrijft (machinevertaling):

Dit houdt niet alleen in dat persoonsgegevens slechts beperkt kunnen worden teruggehaald, maar ook dat de wettelijke termijnen voor het wissen van gegevens in acht worden genomen. Wij zullen dit in de toekomst blijven volgen, vooral omdat de bekendmaking van deze gegevens voor de betrokkenen een aanzienlijke economische stigmatisering kan betekenen.

 

[*] Der bremischen Landesbeauftragten für Datenschutz und Informationsfreiheit (LfDI).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s