‘Overheid kan lokroep van techbedrijven maar moeilijk weerstaan’ | digitale onkunde Nederlandse overheid

Bij Follow the Money verscheen gisteren een goed artikel van Pieter Beens, ‘Overheid kan lokroep van techbedrijven maar moeilijk weerstaan‘ (betaalmuur), waarin de digitale onkunde van de Nederlandse overheid wordt beschreven.

Die onkunde werd juist in corona-tijd zeer duidelijk, niet alleen door het gammele corona-app project van de toenmalige minister van gezondheid (een project dat ingrijpend moest worden aangepast) en door de assistentie van Facebook bij corona-marketing, zo kan uit het artikel worden afgeleid.

Uit de introductie:

Techbedrijven boden ministeries hun software gratis aan om de pandemie te helpen bestrijden. Die software kon gegevens ‘verzamelen en analyseren’. Eén bedrijf – Palantir – beloofde zelfs toegang tot medische dossiers op patiëntniveau. Gericht toezicht op software-aanbieders ontbrak, terwijl de overheid het gevaar liep in de tang van de techbedrijven te komen. ‘Wanneer ze je uit de brand helpen, wordt het moeilijker ze daarna streng te reguleren.’

In het artikel komen onder meer  Bram Klievink, hoogleraar digitalisering en openbaar beleid, voormalig Tweede Kamerlid en digitaliseringsexpert Kees Verhoeven en hoogleraar recht en informatisering Corien Prins, aan het woord. Prins wordt geciteerd met:

‘Door de pandemie is er nog minder dan voorheen aandacht voor de risico’s van digitalisering,’ zegt Prins. ‘En omdat men zo naarstig op zoek is naar een oplossing, is het geloof in het oplossend vermogen van de technologie extra dominant. Tegelijk gaf de pandemie een boost aan de macht van techbedrijven en aan de informele contacten tussen de bedrijven en overheden.’

Het artikel maakt duidelijk dat het niveau van onze overheid dringend omhoog moet.

 

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s