Topinkomens bij goede doelen?

Niet alleen in het bedrijfsleven wordt soms veel geld verdiend. Soms wordt er ook goed geld verdiend in of aan goede doelen. Nederland kent ten minste één loterijmiljonair.

Dit voorjaar werden door een lid van de Tweede Kamer vragen gesteld over advertentiebedrijven die miljoenen verdienen aan het werven van nieuwe donateurs [1], die op 21 april jl. werden beantwoord [2].  Uit de beantwoording blijkt dat de Wet normering topinkomens (WNT) niet voor goede doelen organisaties geldt maar dat door het CBF [3] erkende organisaties zich aan beloningsregels dienen te houden.

Namens de ministers van Rechtsbescherming en BZK wordt meegedeeld [2] dat goede doelen nuttig zijn en dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun uitgaven:

De beleidsdoelen van de overheid ten aanzien van filantropie zijn het stimuleren van geefgedrag, het bevorderen van transparantie en betrouwbaarheid van de sector en het bevorderen van samenwerking tussen overheid en filantropie. Met dit beleid beoogt het kabinet borging en versterking van het maatschappelijk belang van filantropie. De verantwoordelijkheid om giften efficiënt en doelmatig te besteden ligt bij de sector zelf.
Goede doelen zetten een mix aan fondsenwervingsinstrumenten in om de samenleving om steun te vragen. Huis-aan-huis werving is een van deze instrumenten, naast bijvoorbeeld campagnes, evenementen, telefonische werving, online, collecte, mailing, sponsorlopen, televisieacties, etc. De goededoelensector heeft een eigen toezichthouder, het CBF, die ook toezicht houdt op de kosten van de fondsenwerving en de verhouding tussen wervingskosten en inkomsten uit werving. Het uitgangspunt is dat de inkomsten voornamelijk aan het goede doel worden besteed. Uit data van het CBF blijkt dat in 2020 89% van de totale uitgaven wordt besteed aan het maatschappelijke doel. Gemiddeld wordt 7% uitgegeven aan wervingskosten.

Over de beloning van leidinggevenden schrijven de ministers:

Eén van de normen waarop het CBF bij haar leden toetst is dat de organisatie de «Regeling Beloning Directeuren van Goede Doelen» naleeft. Het maximumjaarinkomen van de hoogste functiegroep is gerelateerd aan de WNT en zal nooit hoger zijn dan de WNT-norm.

De ministers vinden dat voor de leveranciers van goede doelen, zoals advertentie- en marketingbedrijven, geen beloningsregels hoeven te gelden:

(Marketing)bureaus die door goede-doelenorganisaties worden ingehuurd voor de werving van donateurs, zijn private, commerciële instellingen. De betreffende (marketing)bureaus werken niet uitsluitend voor goede doelen, maar ook voor andere partijen. Klanten c.q. opdrachtgevers hebben de vrijheid om zelf te bepalen of men een dergelijk bureau wil inhuren en voor welk tarief. (…)
Aangezien wervingsbureaus commerciële instellingen zijn, die commerciële doeleinden hebben, zien mijn ambtsgenoot en ik geen aanleiding om in overleg te treden met de sector. De goededoelensector kan het maximum salaris van externe commerciële partijen waarmee wordt samengewerkt niet bepalen. Wel zijn goede doelen verantwoordelijk voor het zo laag mogelijke houden van de kosten van fondsenwerving. Afspraken met de wervingsbureaus over de kosten zijn aan het goede doel zelf. De toezichthouder CBF houdt toezicht op de totale kosten van fondsenwerving.

Er zijn geen wetgevende plannen om goede doelen formeel onder de WNT te brengen, aldus de ministers.

 

Noten
[1] Naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag van 28 maart 2022, ‘Wervingsbureaus verdienen miljoenen aan nieuwe donateurs voor goede doelen en toezicht is er niet‘.
[2] Antwoorden Kamervragen over de werking van de Wet normering topinkomens bij goededoelenorganisaties, rijksoverheid.nl, overheid.nl.
[3] Stichting Het CBF, handelsnaam ‘Centraal Bureau Fondsenwerving’, website. Er is een pagina over directiesalarissen bij erkende goede doelen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, Not-for-profit, Wet Normering Topinkomens en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s