Verkocht Nederland atoomgeheimen in opdracht van de VS? | Klokkenluider Veerman en atoomspion Khan

Klokkenluider Veerman vertelde tijdens een interview op de radio (juli 2020) [*] dat hij er vanuit ging dat Nederland in opdracht van de Amerikanen atoomgeheimen bekend maakte aan een Pakistaanse spion, daar schreef ik eerder over (1, 2). Deze maand maakte de minister van Binnenlandse Zaken de uitkomsten van een onderzoek naar deze affaire bekend door middel van een brief.

Daarin wordt onder meer ingegaan op de wijze waarop de overheid Veerman heeft bejegend. De Nationale Ombudsman bracht na een klacht in oktober 1986 een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat geen sprake zou zijn van niet-behoorlijke gedragingen van de BVD in relatie tot het ontslag van de heer Veerman. Daarna volgde in juli 2020 een rapport van het Huis voor Klokkenluiders, waarin men zegt dat de werkgever van Veerman hem heeft benadeeld. In oktober 2020 heeft Veerman laten weten nog steeds van mening te zijn dat hij ernstig is benadeeld door overheidsgedragingen, aldus de brief van deze maand:

Hij stelde door de BVD te zijn geïntimideerd en onder druk te zijn gezet in een groot aantal, circa 30, gesprekken. Voorts stelde hij te zijn geïntimideerd tijdens een getuigenverhoor in februari 1983 en in het buitenland een aantal malen door opsporingsdiensten te zijn opgehouden. Tenslotte stelde hij dat de overheid met zijn werkgever heeft samengespannen ter zake van zijn ontslag. Deze gebeurtenissen hebben – zo stelde de heer Veerman – hem belemmerd in zijn sociale functioneren.

Naar aanleiding daarvan is onderzoek ingesteld en zegt de minister dat er niets is gevonden:

Uit dat onderzoek blijkt dat geen feiten kunnen worden vastgesteld die een aanwijzing vormen dat de heer Veerman door overheidsorganisaties is benadeeld. Daarbij moet worden aangetekend dat 40 tot 45 jaar later lang niet alles meer kan worden onderzocht.

Waarna een relaas over het ingestelde onderzoek volgt. De minister laat weten geen reden te zien voor genoegdoening. Ondertussen hebben de nabestaanden van Veerman laten weten de klacht die Veerman tegen de BVD had ingediend te handhaven. De minister schrijft:

Met het afronden van het onderzoek heb ik daarom tegelijkertijd een beslissing op de klacht van de heer Veerman genomen. De nabestaanden van de heer Veerman hebben de mogelijkheid om hierover een klacht in te dienen bij de CTIVD.

Over betrokkenheid van Nederland bij overdracht van de atoomgeheimen wordt niet gerept. Dat zal wel niet mogen van de Amerikanen.

 

[*] (Op 25 april 2023 aangevuld) Het fragment van de uitzending wordt nog wel op de NPO site aangekondigd:

maar het fragment zelf is helaas verdwenen.

 


Aanvulling 15 maart 2022
Na het afsluiten van dit artikel zag ik het bericht van Cora Wielenga van het NCI, Minister Ollongren rondt onderzoek naar benadeling Frits Veerman vanuit de overheid af. Zij sluit af met:

Eerder las ik het boek Splijtstof waarin het verhaal onder andere vanuit het perspectief van Frits Veerman wordt verteld. Het verhaal dat in Splijtstof – net zozeer voorzien van bewijs – wordt verteld komt niet overeen met de conclusie van de minister.
Daarmee ontstaat bij mij de vraag: Wie heeft gelijk in deze tragische geschiedenis? Een vraag die zeer waarschijnlijk onbeantwoord blijft.

Bij de VPRO verscheen 11 oktober 2021 AQ Khan, geniale spion of marionet?, waarin niet over de rol van de VS wordt gerept.

Aanvulling 12 augustus 2022
Zie de Argos-aflevering van 26 maart 2022, Waarom Washington de Pakistaanse atoombom niet tegenhield, een titel die het tegenover gestelde suggereert wat Veerman zei, al schrijven ze in de intro: “Heeft Nederland inderdaad Khan zijn gang laten gaan op verzoek van Washington, zoals wijlen premier Ruud Lubbers eerder in Argos vertelde? En waarom liet Nederland kans op kans schieten om Khan in de gevangenis te zetten?“. Ik denk nog steeds dat de veronderstellingen die Veerman in een interview op de radio (juli 2020) uitte kloppen en dat de VS achter het verschaffen van atoomgeheimen aan Pakistan zat.

Aanvulling 25 april 2023
Tekst voor de uitzending van nieuwsweekend aangepast aangezien het fragment is verdwenen. Er was geen gelegenheid de overige urls te controleren.

Op de Argos site staat een interview met Ko Colijn onder de titel Defensiedeskundige Ko Colijn: ‘Nederland liet Khan zijn gang gaan op last van de CIA’, 25 april 2023.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s