Digitale oprichting van de bv | wetgevingsconsultatie

Op 14 juni jl. is een internetconsultatie van start gegaan over het wetsvoorstel dat digitale oprichting van een bv mogelijk moet maken. De consultatie loopt tot 12 juli a.s. Nederland moet digitale oprichting mogelijk maken op grond van een Europese richtlijn die op 1 augustus a.s. geïmplementeerd moet zijn, maar daarvan is volgens de KNB uitstel verkregen. Uit het feit dat er nu pas een consultatie start, kan worden afgeleid dat die termijn wetgevingstechnisch al niet gehaald gaat worden.

Er zouden ook nog softwarematige obstakels kunnen zijn om een en ander snel te realiseren. Digitalisering van de oprichting van besloten vennootschappen stelt hoge eisen aan de IT-systemen van de overheid (met name de Kamer van Koophandel) en van het notariaat. Het is niet vanzelfsprekend dat die automatisering goed verloopt, wat de slechte ervaringen met het ubo-register leren.

Belangrijk is dat de digitale authenticatie, conform de eIDAS-verordening, eindelijk in Nederland van de grond komt. Op 17 juni schreef de Kamer van Koophandel daar nog over:

Ondertekenen met eIDAS
Ondertekenen met eIDAS kan alleen met Europees erkende digitale identiteitsmiddelen. Deze zijn er nog niet voor de Nederlandse markt. Ondernemers uit andere landen, die wel over deze middelen beschikken, kunnen deze gebruiken om hun wijziging in te dienen.

We gaan zien wanneer die digitale oprichting wel mogelijk zal zijn.

 

Meer informatie:

Consultatie

Artikelen

Overig

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Modernisering ondernemingsrecht, Oprichting, Rechtspersonenrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s