Opsporing van criminaliteit door juweliers | Wwft

Op 6 april was een interview met iemand van de FIOD op Radio 1 en het AD schreef een bericht, waarover NOS een artikel publiceerde. Op de site van FIOD is over het onderwerp van de artikelen nog niets te vinden, wel staat er een ouder bericht over een horlogehandelaar.

Opvallend is dat het AD artikel spreekt over niet-contante betaling van dure horloges, terwijl alleen contante transacties een meldplicht op grond van de Wwft tot gevolg hebben. De reden is dat het niet gaat om de Wwft, maar om iets anders. Namelijk het door juweliers welbewust meewerken aan een transactie, waarbij het criminele geld door een tussenpersoon van de crimineel aan de juwelier wordt overgemaakt. Door welbewust mee te werken aan besteding van crimineel geld, kan een juwelier zich schuldig maken aan heling of witwassen en aan valsheid in geschrifte.

Aan het slot van het AD-artikel gaat het over contante betalingen en de limiet van 3.000 euro, dat heeft geen consequenties voor de strafbare feiten in de vorige alinea.

Wwft-verplichtingen juweliers
Juweliers vallen onder de Wwft als verkopers van goederen (zie algemene informatie bij FIU-Nederland). Bedrijfsmatige verkopers en kopers van goederen moeten bij contante transacties van EUR 10.000 of meer de Wwft naleven (voor kunstvoorwerpen gelden aparte regels).

Juweliers moeten alle contante transacties van EUR 20.000 of meer melden bij FIU-Nederland. Deze melding moet ook plaats vinden zonder vermoedens van criminaliteit (‘witwassen’) of terrorismefinanciering. Dezelfde verplichting geldt bij verkoop/koop van voertuigen, voertuigen, schepen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen en sieraden.

Bij de overige contante handel gelden andere reden voor melding, nl.:

  • een redelijke veronderstelling dat witwassen/terrorismefinanciering plaats vindt (FIU-Nederland noemt dat ‘Subjectief01’) en
  • transacties die aan politie of OM worden gemeld (‘Objectief03’).

Gevolgen voor handelaren
Niet alleen juweliers kunnen buiten de Wwft om met justitie in aanraking komen vanwege strafbare feiten als witwassen. Hetzelfde geldt voor andere verkopers van kostbare zaken.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s