Digitaal gedachtelezen

Digitaal gedachtelezen en digitale emotieherkenning (en -beïnvloeding) lijkt dichterbij te komen, als we de publicaties mogen geloven. Lees bijvoorbeeld:

 

Meer gedachtelezen op dit blog: 1 (2018), 2 (2017, die Gedanken sind nicht mehr frei).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Digitaal gedachtelezen

  1. r grootveld zegt:

    Het is wat mij betreft ernstig de vraag of het ooit mogelijk zal zijn om uit de activiteit van de hersenen af te leiden wat er in iemand omgaat. Ik denk niet dat gedachten in een soort eenduidig gecodeerde vorm naar buiten komen. En dus vervolgens alleen ontcijferd hoeven te worden. In een van de artikelen wordt gezegd dat een waargenomen gebeurtenis in de omgeving leidt tot een spike in de EC. Maar dat is natuurlijk alleen een weergave van wat de hersenen registreren bij het prikkelen van een zintuig. Veel verder informatie is daar niet uit te halen.
    Ik ben er van overtuigd dat het zenuwstelsel verantwoordelijk is voor de productie van het bewustzijn. Maar het bewustzijn is heel persoonlijk en valt dus niet te ontcijferen. Denk bij voorbeeld aan het begrip “broer”. Als u een broer hebt, dan zal daar ongetwijfeld een beeld aan vast zitten. Namelijk het beeld van uw broer. Dus een heel ander beeld dan ik heb bij hetzelfde begrip. Hier speelt vooral het geheugen een rol, die voor elk mens anders is. Kortom veel te complex om maar te te beginnen met overwegen daar grip op te krijgen. Met abstracte begrippen wordt het alleen maar moeilijker. Mensen weten waarschijnlijk zelf niet eens wat ze bij zulke begrippen voor ogen staat. Een kijkje in iemand binnenwereld zal dus gelukkig niet snel worden gerealiseerd.

    Daar zit het ‘m in. Guru’s houden de mensheid eeuwig voor dat het paradijs nakende is. Rond 2000 was het usance om er van uit te gaan dat de economie alleen nog maar zou groeien (overigens zonder zich rekenschap te geven van de gevaren daarvan). Daarna volgde de internetbubbel. Toen volgden social media en de bitcoin. Nu is het AI. Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre zo’n gerucht in de wereld wordt gebracht om daar zelf beter van te worden. Maar er zijn mensen die echt in een rooskleurige toekomst geloven gebaseerd op technologie. En die geven daar luidkeels Uiting aan. Dus moeten de trendvolgers zich laten chippen. Geheel vrijwillig. Wie niet meedoet is een dief van zijn eigen geluk. Maar erg fundamenteel denkt men er niet over na! Het heeft met data te maken, dus moet het goed zijn. Een hype dus. We moeten ons daardoor geen zand in de ogen laten strooien. Wie graag een machine wil zijn moet dat maar worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s