Wet kansspelen op afstand is geen 1-aprilgrap

Al eerder schreef ik over de Wet kansspelen op afstand (‘Wet koa’) omdat de integriteitsproblematiek en het cliëntenonderzoek uit het ‘gewone’ financiële recht (Wft, Wtt 2018, Wwft) hier ook speelt. Deze wet treedt naar verwachting op 1 april a.s. in werking en de online kansspelmarkt zal op 1 oktober a.s. open gaan.

De integriteit van de aanbieders van deze online kansspelen is essentieel, aangezien zij een zeer grote set aan persoonsgegevens van de gokkers moeten verzamelen en up-to-date houden. Vanwege de vele persoonsgegevens is essentieel dat het niveau van databescherming zeer hoog is. Voorts dienen de aanbieders zich bezig te houden met bestrijding van kansspelverslaving.

 

Meer informatie:

Beoogde datum inwerkingtreding Wet kansspelen op afstand: 1 april 2021
Nieuwsbericht | 19-01-2021 | 08:00

De wet Kansspelen op afstand zal naar verwachting op 1 april 2021 in werking treden. Dit is een maand later dan eerder is medegedeeld. Daardoor schuift de opening van de online kansspelmarkt ook een maand naar 1 oktober 2021.

Hoewel de implementatie voortvarend door alle betrokkenen wordt opgepakt is inmiddels duidelijk dat een zorgvuldige implementatie nog iets meer tijd vergt. Om deze reden is ervoor gekozen de inwerkingtreding van de Wet koa met een maand uit te stellen tot 1 april 2021. Met de inwerkingtreding van de wet treden meteen een aantal zaken in werking: het verscherpte handhavingsinstrumentarium van de Kansspelautoriteit, het aangescherpte preventiebeleid voor landgeboden aanbieders, de aangescherpte beperkingen ten aanzien van reclame en de verplichting tot afdracht aan het verslavingspreventiefonds. De opening van de online kansspelmarkt vindt daarmee plaats op 1 oktober 2021. Zowel landgebonden aanbieders als online aanbieders moeten vanaf dat moment zijn aangesloten op het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS). Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe inwerkingtredingsdatum. De vastgestelde lagere regelgeving wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Wet Kansspelen op afstand
De wet Kansspelen op afstand reguleert het online aanbod van kansspelen in Nederland en maakt mogelijk dat de Kansspelautoriteit onder strikte voorwaarden vergunningen verleent voor het aanbieden van online kansspelen op de Nederlandse markt. De wet heeft als doel kansspelverslaving te voorkomen, kansspel gerelateerde fraude en criminaliteit tegen te gaan en spelers te beschermen. Een deel van de maatregelen geldt ook voor speelcasino’s en speelautomatenhallen. Zo moeten zij een verscherpt verslavingspreventiebeleid ontwikkelen, onderhouden en toepassen. De Kansspelautoriteit krijgt meer bevoegdheden en kan beter toezicht houden en controleren.

 


Aanvulling 1 april 2021
Er verscheen het nieuwsbericht van de overheid: Wet Kansspelen op afstand treedt in werking.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s