FATCA in de Tweede Kamer | algemeen overleg 10 februari 2021

Nederland importeert Amerikaans recht in Nederland via het FATCA-verdrag met de VS. Het is de vraag of dat wel in overeenstemming is met Nederlandse en internationale fundamentele rechtsbeginselen (lees algemene inleiding).

De merkwaardige gevolgen van het importeren van Amerikaans recht worden geïllustreerd doordat naar aanleiding van de wijziging van Amerikaans recht ook wijziging van een bijlage (Bijlage II) bij het FATCA-verdrag nodig was. De wijziging van de bijlage is onderwerp van een algemeen overleg van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer op 10 februari a.s. (agenda). In dat overleg wordt de brief van staatssecretaris Vijlbrief van 17 december jl. besproken.

Intussen staan de Accidental Americans in de kou, samen met alle andere fiscale inwoners van Nederland die ‘US person’ zijn. Zij moeten het doen met de vriendelijke opmerking van staatssecretaris Vijlbrief van 17 december jl.

Ik was blij met de oplossingsgerichte houding van de VS om voor dit probleem voortvarend tot een oplossing te komen. Ik hoop dat de Amerikaanse autoriteiten snel de noodzaak inzien om ook tot een oplossing te komen voor de problemen die toeval-Amerikanen ervaren door toedoen van hun Amerikaanse belastingplicht en de FATCA-regelgeving. Zoals ook in het AO toeval-Amerikanen van 24 november jl. aangegeven zal ik hier bij de VS op blijven aandringen.

Dat Citizen Based Taxation een ongewenst concept is, gaat de staatssecretaris niet bij de Amerikanen aan de orde stellen. Het is te hopen dat leden van de Tweede Kamer die met FATCA bezig zijn, zoals mevrouw Lodders, verzoeken om dat thema wel op te pakken.

 

Alle berichten op dit blog over FATCA, financiële mensenrechten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s