Algemeen overleg over problematiek Toeval-Amerikanen | FATCA

De Nederlandse belangenorganisatie van ‘Toeval-Amerikanen’ [*] heeft een zwartboek aan de Tweede Kamer gestuurd over persoonlijke ervaringen van Nederlanders met FATCA en problemen bij banken en overheid, zo blijkt uit de aankondiging van een algemeen overleg in de Tweede Kamer op dinsdagmiddag 24 november aanstaande.

Naar aanleiding van het zwartboek heeft de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer op 11 november een brief aan de minister en staatssecretaris van Financiën geschreven, waarin de commissie de bewindslieden op Financiën om een reactie op het zwartboek heeft gevraagd.

Het kamerlid Lodders heeft verzocht om het inplannen van een algemeen overleg (AO) over de Toeval-Amerikanen. Zij schreef:

Gezien het feit dat steeds meer Accidental Americans hun bankrekening verliezen, gecombineerd met de stress en de zorgen over het nog wel kunnen betalen van de hypotheek en de zorgverzekering neemt de urgentie toe om dit AO op een zo kort mogelijke termijn plaats te laten vinden.

In de besluitenlijst van de procedurevergadering van de commissie Financiën wordt onder punt 36 (nr. 89) vermeld dat op 15, 16 of 17 december een debat zal plaats vinden over het bevriezen van banktegoeden van ‘toeval-Amerikanen’, aangevraagd door kamerlid Van Weyenberg.

 

[*] Ook wel ‘Accidental Americans’ genoemd, meer informatie over hun problematiek.

 


Aanvulling 15 november 2020
Bovenstaand bericht is aangevuld naar aanleiding van nadere informatie, onder meer de commissiebrief.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s