Zijn Accidental Americans die weigeren aangifte te doen in de VS financiële delinquenten?

Op 26 oktober jl. werden kamervragen beantwoord waarin de problemen van de Accidental Americans met banken aan de orde komen. Zie deze pagina op de site van de Tweede Kamer, die verwijst naar dit MS Word document.

Opvallend in de beantwoording is dat Accidental Americans met legitieme bezwaren tegen hun Amerikaanse belastingplicht het risico lopen dat zij alleen via een hulpverleningsinstantie een bankrekening kunnen openen:

Ik kan niet uitsluiten dat in individuele gevallen ook het openen van een basisbetaalrekening op basis van de weigeringsgronden van de betaalrekeningenrichtlijn door banken wordt geweigerd. In dat geval kan de consument een aanvraag voor een basisbetaalrekening indienen onder het Convenant Basisbankrekening. Op grond van het Convenant Basisbankrekening kan de bank de consumenten verplichten om samen met een erkende hulpverleningsinstantie de aanvraag voor een basisbetaalrekening in te dienen. Ook kan de bank verplicht stellen dat de basisbetaalrekening door een erkende hulpverleningsinstantie wordt beheerd. Het is aan de consument om een erkende hulpverleningsinstantie te vinden die bereid is om samen een aanvraag voor een basisbetaalrekening in te dienen. Of het risico op het plegen van financiële delicten in een concreet geval voldoende gemitigeerd is door het inschakelen van een hulpverleningsinstantie (conform het Convenant Basisbankrekening), is in de eerste plaats ter beoordeling aan de betreffende bank.

Betekent dit dat Accidental Americans:

  • alleen nog maar via een hulpverleningsinstantie aan een bankrekening kunnen komen?
  • een financieel delict in Nederland plegen door geen belastingaangifte in de VS te doen?
  • door een hulpverleningsinstantie kunnen worden gedwongen in de VS aangifte te doen?

Als dat zo zou zijn, zou dat wel een heel bijzondere Nederlandse medewerking aan de extraterritoriaal werkende regels van de Amerikaanse overheid zijn.

Het zal me benieuwen hoe dit verder gaat.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s