Terugmeldplicht ubo-register in de overgangsperiode | Wwft, ubo-register

Op het ondernemingsrechtweblog publiceerde ik onderstaand ubo-register vraagstuk van Dirk de Lange.

Door:
Dirk de Lange, Praktijkgenerator

 

Op 27 september aanstaande is registratie van de ubo(s) in het ubo-register verplicht. Dat betekent dat de Wwft-plichtige ondernemer (notaris, makelaar, accountant, bank etc) het ubo-register moet raadplegen bij zijn cliëntenonderzoek.

De bedrijven hebben anderhalf jaar de tijd gekregen om het ubo-register (aan) te vullen.

De Wwft-plichtige ondernemer moet op grond van het bepaalde in artikel 10c Wwft iedere discrepantie die zij aantreft tussen een gegeven omtrent een ubo dat zij verstrekt heeft gekregen uit het handelsregister en de informatie over die ubo waarover zij uit anderen hoofde beschikt terugmelden aan het handelsregister.

Betekent dit nu dat als je geen ubo-gegevens aantreft omdat het bedrijf nog niet heeft voldaan aan opgave van de ubo(s), je als Wwft-plichtige ondernemer (i) het ubo-register moet melden dat er discrepantie is , of (ii) zelfs de ubo-gegevens uit eigen onderzoek moet aanleveren aan het handelsregister?

Ik ben geneigd te concluderen dat je in dit geval geen terugmelding hoef te doen. Maar het zou heel vervelend zijn als achteraf komt vast te staan dat dit de verkeerde lezing is.

Wie durft zich hier aan te wagen?

Dirk de Lange


Reacties zijn van harte welkom, zowel op dit blog (via het reactieformulier) als in de LinkedIn groep modernisering ondernemingsrecht.

 


Aanvulling 15 september 2020, 11:40 uur
Inmiddels zijn er een groot aantal reacties binnen gekomen, waarvoor dank! Lees de reacties op het ondernemingsrechtblog (Wessel Bosse) en op dit blog (met Marrit Verveld en Anja van Meurs.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Terugmeldplicht ubo-register in de overgangsperiode | Wwft, ubo-register

 1. Anja Van Meurs zegt:

  Zie deze passage uit de PG.
  HG Anja van Meurs

  Eerste Kamer, vergaderjaar 2019–2020, 35 179, C 3

  Vanaf welk moment geldt de terugmeldplicht voor Wwft-instellingen en
  (aangewezen) bevoegde autoriteiten? Geldt deze direct vanaf inwerkingtreding van wetsvoorstel? Zo ja, dient een Wwft-instelling dan ook een
  melding te doen op het moment dat er nog geen informatie over de UBO
  in het UBO-register is opgenomen (hetgeen de eerste achttien maanden
  na invoering van het UBO-register niet onrealistisch is)? Er is alsdan
  namelijk geen sprake van een afwijking in UBO-informatie, maar is er nog
  geen informatie beschikbaar, zo constateren de leden van de VVD-fractie.

  Zoals de leden van de VVD-fractie aangeven, geldt de eerste achttien
  maanden een overgangsperiode. Alle reeds bestaande entiteiten dienen
  binnen die achttien maanden hun uiteindelijk belanghebbenden te
  registreren bij de Kamer van Koophandel. De terugmeldplicht voor
  Wwft-instellingen en bevoegde autoriteiten geldt wel al in die overgangsperiode. Een specifieke voorziening hiervoor zal vermoedelijk twee
  maanden na de start van het register beschikbaar komen. Bij de terugmeldplicht wordt rekening gehouden met de voornoemde overgangsperiode. Als in die periode een entiteit nog geen gegevens over diens
  uiteindelijk belanghebbenden heeft geregistreerd, is het niet mogelijk om
  een terugmelding te doen. Tot die achttien maanden is het dus alleen
  mogelijk om een discrepantie met een geregistreerd gegeven te melden.
  Wwft-instellingen en bevoegde autoriteiten worden hierover onder meer
  via de website van de Kamer van Koophandel geïnformeerd.

 2. Uit de wetsgeschiedenis volgt dat een terugmelding ex art. 10c Wwft niet hoeft te worden gedaan in de situatie dat nog geen UBO’s zijn geregistreerd:
  “Zoals de leden van de VVD-fractie aangeven, geldt de eerste achttien maanden een overgangsperiode. Alle reeds bestaande entiteiten dienen binnen die achttien maanden hun uiteindelijk belanghebbenden te registreren bij de Kamer van Koophandel. De terugmeldplicht voor Wwft-instellingen en bevoegde autoriteiten geldt wel al in die overgangsperiode. Een specifieke voorziening hiervoor zal vermoedelijk twee maanden na de start van het register beschikbaar komen. Bij de terugmeldplicht wordt rekening gehouden met de voornoemde overgangsperiode. Als in die periode een entiteit nog geen gegevens over diens uiteindelijk belanghebbenden heeft geregistreerd, is het niet mogelijk om een terugmelding te doen. Tot die achttien maanden is het dus alleen mogelijk om een discrepantie met een geregistreerd gegeven te melden. Wwft-instellingen en bevoegde autoriteiten worden hierover onder meer via de website van de Kamer van Koophandel geïnformeerd.” (TK 2019-202, 35 179 nr. C)

  Deze conclusie zou ook kunnen worden gevonden in een letterlijke lezing van artikel 10c. Er staat namelijk: “een instelling doet melding aan de Kamer van Koophandel van iedere discrepantie die zij aantreft tussen een gegeven omtrent een uiteindelijk belanghebbende dat zij verstrekt heeft gekregen uit het handelsregister […] en de informatie over die uiteindelijk belanghebbende waarover zij uit anderen hoofde beschikt.”

  Met vriendelijke groeten,

  Marrit Verveld-Suijkerbuijk
  advocaat

  06 – 23894171
  http://www.cabinetlaw.com

 3. NB: Het voorgaande – terugmelding kan niet worden gedaan indien geen UBO-gegevens zijn geregistreerd – geldt gedurende de overgangsperiode!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s