Is rechtsbijstand een mensenrecht? | EU-Actieplan mensenrechten en democratie 2020-2024

Degenen die zich afvragen of het kabinet Rutte de gefinancierde rechtsbijstand serieus neemt, moeten maar eens de opmerking namens het kabinet over het EU-Actieplan mensenrechten en democratie 2020-2024 lezen. Er staat:

Het kabinet acht toegang tot het recht, inclusief de toegang tot rechtsbijstand, een belangrijk uitgangspunt. Een van de voorwaarden voor een goed functionerende rechtsstaat is dat burgers met een juridisch probleem toegang hebben tot betaalbare rechtsbijstand van goede kwaliteit. De notie in het Actieplan dat “gratis rechtsbijstand” daar in alle gevallen onderdeel van uitmaakt is echter niet in lijn met het Nederlandse stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand en de herziening daarvan.

Is dat een diplomatieke manier om te laten blijken dat gefinancierde rechtshulp geen mensenrecht is?

Het genoemde Actieplan is op 25 maart jl. door de Europese Commissie aan Europees Parlement en Raad meegedeeld. Over rechtsbijstand is opgenomen:

D. De rechtsstaat en eerlijke rechtsbedeling ondersteunen
* Bevorderen van de rechtsstaat in de partnerlanden en van het recht op een eerlijk proces met het oog op de eerbiediging van de mensenrechten in de rechtsbedeling.
* Verbeteren van de toegang tot justitie en juridische bijstand, inclusief gratis rechtsbijstand, met speciale aandacht voor mensen in de meest kwetsbare situaties, onder meer door gebruikmaking van digitale technologieën.
* Steun voor het opzetten van alternatieve geschillenregelingsmechanismen met het oog op het wegwerken van wettelijke, praktische en andere belemmeringen voor een eerlijk proces voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.
* Steun voor de ontwikkeling van een kindvriendelijke justitie voor alle kinderen die in contact komen met het gerecht en van hun vrijheid worden beroofd.
* Steun voor de verbetering van de detentieomstandigheden en de behandeling van gedetineerden, overeenkomstig internationale normen.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Grondrechten, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s