De Wwft-ubo en buitenlandse gevers in het consultatievoorstel inzake de Wet financiering politieke partijen

Onlangs ging een wetgevingsconsultatie inzake wijziging van de Wet financiering politieke partijen van start. De consultatie loopt tot 30 november a.s. Doel van de wijzigingen is dat meer en beter inzicht ontstaat in de financieringsstromen van politieke partijen en hun neveninstellingen, dat het risico van onwenselijke buitenlandse beïnvloeding wordt beperkt en dat de subsidie van de partijen stabieler wordt, als gevolg waarvan politieke partijen beter in staat worden gesteld om hun taken adequaat uit te voeren.

De uiteindelijk belanghebbende van de gever
Interessant is dat de ‘uiteindelijk belanghebbende’ uit de Nederlandse witwasbestrijdingswet, de Wwft, volgens het voorstel ook doordringt in de Wet financiering politieke partijen.

Volgens de huidige wettekst moeten naam en adres van de gever van een donatie (‘bijdrage’) door de partij worden geregistreerd, alsmede het bedrag of de waarde van de donatie en de datum dat de donatie is verschaft. Voorgesteld wordt dat indien de gever geen natuurlijke persoon is, de naam en het adres van de uiteindelijk belanghebbende als bedoeld in de Wwft (de ubo) van de gever geregistreerd zal worden.

Als de gever een rechtspersoon is zonder een ‘gewone’ ubo (zoals een aandeelhouder of certificaathouder), betekent dit dat de statutair bestuurders van de gever-rechtspersoon ( ‘pseudo-ubo’) door de politieke partij worden geregistreerd en zal de suggestie worden gewekt dat de donatie uit hun vermogen afkomstig is. Ik vraag me af of dat wel zinvol is. Mij lijkt dat dit een ongewenste consequentie is van verwijzing naar de Wwft.

Elders in het voorstel worden wijzigingen voorgesteld met als strekking dat persoonsgegevens van de ubo’s worden vermeld in financiële verantwoordingen en openbaar worden gemaakt.

Buitenlandse donaties
Door middel van een nieuw artikel 23a wordt voorgesteld om donaties van buiten de EU te verbieden. Als in strijd daarmee donaties worden ontvangen, moet de politieke partij het bedrag aan de Nederlandse staat overmaken.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s