Transparantie van donateurs | brief filantropie

Begin dit jaar is een wetgevingsconsultatie gehouden, met onder meer het voorstel dat goede doelen organisaties de persoonsgegevens van donateurs openbaar moeten maken, ter bestrijding van vermeende criminaliteit. Op de consultatie zijn vele reacties uit de goede doelen sector binnen gekomen met grote bezwaren tegen het openbaar maken van persoonsgegevens van donateurs.

Op dit moment is nog niet bekend wat het kabinet met dit transparantie-idee gaat doen. In de brief van de Minister van Rechtsbescherming die op 18 oktober werd bekend gemaakt, schrijft de Minister dat wordt nagedacht over het bestrijden van ongewenste geldstromen:

Het kabinet heeft zorgen over anti-integratieve en anti- democratische aspecten van filantropie bij onwenselijk geachte geldstromen uit ‘onvrije landen’ naar Nederlandse (religieuze) instellingen. Ik werk daarom aan een regeling om (buitenlandse) donaties aan maatschappelijke organisaties in Nederland meer transparant te maken. Meer inzicht in deze geldstromen is van groot belang voor het versterken van het handelingsperspectief van het Rijk en gemeenten en van de betrokkenen bij de betreffende maatschappelijke organisatie zelf. Ook hier geldt dat een zorgvuldige belangenafweging wordt gemaakt en dat rekening wordt gehouden met de privacy, veiligheid en geefbereidheid van donateurs.

Of het plan dat dit voorjaar is gepresenteerd doorgaat, wordt hier niet uit duidelijk.

Dit artikel verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Jaarverslaggeving, Not-for-profit, Rechtspersonenrecht, Stichting en vereniging en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s