Consultatie wijziging Bibob-besluit

Op 30 september is door het Ministerie van Veiligheid een internetconsultatie gestart over wijziging van een besluit van belang voor de uitvoering van de Wet Bibob. Het consultatiedocument (regeling met toelichting) is hier te vinden.

Intro:

Dit conceptbesluit maakt het voor bestuursorganen mogelijk om de aanwezigheid te onderkennen van justitiële antecedenten in het zakelijk netwerk van betrokkene. Het wijzigingsbesluit versterkt de mogelijkheden van het bestuur om zijn integriteit te beschermen tegen het ongewild faciliteren van criminele activiteiten en maakt onderdeel uit van de actie-agenda van dit kabinet in de aanpak van ondermijning.
Aanleiding voor dit conceptbesluit is dat uit het rapport Stromanconstructies en de Wet Bibob uit 2015 bleek dat het voor een effectieve toepassing van de Wet Bibob door bestuursorganen van toegevoegde waarde is wanneer zij in de fase van het eigen onderzoek niet alleen kunnen beschikken over de gegevens van de betrokkene, maar ook een goed beeld kunnen krijgen van de feitelijke zeggenschapsverhoudingen rondom de betrokkene en de antecedenten die daarbij een rol spelen.

 

In het voorstel voor artikel 15 lid 2 van het besluit zijn de te onderzoeken zakelijke relaties van degene die een vergunning aanvraagt (‘betrokkene’) als volgt omschreven:

b. degene die direct of indirect leiding geeft of heeft gegeven aan betrokkene;
c. degene die direct of indirect zeggenschap heeft of heeft gehad over betrokkene;
d. degene die direct of indirect vermogen verschaft of heeft verschaft aan betrokkene;
e. degene die als leidinggevende, beheerder, bedrijfsleider of vervoersmanager is of zal worden vermeld op de beschikking die is aangevraagd of is gegeven;
f. degene die redelijkerwijs met betrokkene gelijk kan worden gesteld op grond van zijn feitelijke invloed op de betrokkene.

 

De betrokkene kan zowel een natuurlijke persoon als een rechtspersoon zijn.

Deze consultatie loopt tot 3 november a.s.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s