Donateurs en privacy | komt het wetgevende plan uit de VS?

Dit voorjaar hield de Nederlandse overheid een consultatie, waarvan onder meer een voorstel deel uitmaakte, om persoonsgegevens van donateurs openbaar te maken, als de donaties boven bepaalde drempel uit zouden komen.

Lees over het Nederlandse plan het artikel waarin ik de consultatie aankondig en mijn consultatiebijdrage.

Het vreemde idee om donateurs openbaar te maken lijkt uit Amerika te komen. Bij Bloomberg las ik in een artikel van 11 september dat mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) procedeert tegen de staat New Jersey over een voorschrift voor goede doelen om namen, adressen en werkgevers openbaar te maken van mensen die meer dan $10,000 doneren.

Dit soort maatregelen, die onder het mom van criminaliteitsbestrijding worden genomen, treffen nette burgers die een maatschappelijke bijdrage willen leveren en dat niet aan de grote klok willen hangen. Die openbaarheid levert mensen over aan trollen en criminelen. Er moet eens een einde komen aan de transparantie-naïviteit van de bedenkers van dit soort plannen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s