Chris van der Heijden over doorgeslagen regelcultuur | meer IT zorgt voor meer (on)recht

In 2014 schreef ik in het blog “Meer ICT > meer (on)recht ?” dat de toegenomen mogelijkheden van IT leiden tot meer regels en meer vastleggingsverplichtingen. Er zijn meer mensen die dat signaleren.

Op 24 augustus jl. hoorde ik journalist en historicus Chris van der Heijden bij het radioprogramma Nieuwsweekend vertellen over de protocolliseringsdrang van de Nederlandse wetgever. Hij schreef een boek, “Te goed geregeld” met als subtitel “De overorganisatie van Nederland”.

Dit boek hoort verplichte lectuur te zijn voor alle medewerkers van het Ministerie van Financiën die betrokken zijn bij de totstandkoming van regelgeving, zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet op het financieel toezicht. Hetzelfde geldt voor alle andere mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming van regelgeving.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Chris van der Heijden over doorgeslagen regelcultuur | meer IT zorgt voor meer (on)recht

  1. Wouter de Vos zegt:

    De gestage aanmaak van nieuwe regels is blijkbaar het gevolg van instabiliteit, door scheefgroei. Het is echter zeer de vraag of men in staat is deze regels correct te handhaven. Kennelijk, in ieder geval al niet voor zover het rechtsregels betreffen, ter bescherming van de normatieve grondrechten jegens burgers, als ingezetenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s