Meer ICT > meer (on)recht ?

“De overheid ziet u en vult straks uw stembiljet in”

Mooi, deze titel van het artikel (achter de betaalmuur) van Maxim Februari in het NRC van 12 februari jl., waarin ik me helemaal kan vinden Zij schrijft onder meer “Zo, terwijl het ding een dier wordt, wordt de mens een ding.” Ik noem dat de robotisering van de mens. Gauw lezen dus, dat artikel van Februari en er iets mee doen, in onze wereld van toezicht en regeltjes die niemand meer kan volgen.

Want hoewel er figuren zijn die denken dat juristen door de ICT werkloos zullen worden, denk ik het omgekeerde. De ICT maakt het mogelijk in een nog hoger tempo regelgeving over onze hoofden uit te storten, regelgeving die slechts nog met hulp van ICT te volgen is. Het aantal juristen zal alleen maar toenemen, al dan niet formeel als jurist geschoold [*]. Vanwege alle juridische “bedrijfsongevallen” als gevolg van al die regelgeving, zijn er vele juristen nodig, zowel om te voorkomen dat de ongevallen zich voordoen (“compliance”), als om burger en ondernemer te beschermen tegen de juridische kafka in de polder.

Voormalig advocaat Jaap de Winter heeft volgens een artikel van Couwenbergh [**] onlangs tijdens een preek gezegd over trend van toezicht en meer regelgeving: ‘We zijn de mens kwijtgeraakt‘. Als jurist kan hij het weten.

Noten
[*] Zo is het werk van accountants dermate gejuridificeerd dat ik vind dat we ze tegenwoordig tot de financieel-juridische beroepsgroep kunnen rekenen.
[**] Artikel van Pieter Couwenbergh in het FD van 8 maart 2014 (achter de betaalmuur).


Aanvulling 27 oktober 2016

Mijn motto is al een hele tijd:

Ik maak me er meer zorgen over dat de mens een robot moet worden, dan dat de robot menselijk wordt.

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s