Nederlandse overheid brengt Wettenpocket app uit | mijn eerste ervaringen met Wettenpocket en andere overheids apps

In dit bericht bespreek ik drie overheids apps geschikt voor tablets, nl. Wettenpocket, Wetten NL en Officiële Bekendmakingen.

Wettenpocket

Deze week is bekend gemaakt dat de rijksoverheid een speciale wetgevings app voor tablets heeft laten maken, de “Wettenpocket”. Op de website van de Wettenpocket wordt over de app het volgende geschreven:

Functies
Het wettenpocket portaal biedt:

 • Toegang tot bibliotheek met meer dan 3100 wettenbundels en wettenpockets.
 • Zoekfunctie in de bibliotheek o.a. op organisatie of opgenomen regelingen.
 • Overzicht van recent gepubliceerde of meest gedownloade pockets.
 • Tonen van wettenpockets en opgenomen regelingen, inclusief gepubliceerde notities, documenten en links van auteurs.
 • Tonen van gerelateerde informatie bij regelingen uit Linked Data Overheid.
 • Toegang tot de auteursomgeving voor wettenpockets voor geaccrediteerde auteurs.

Huidige versies van wet- en regelgeving [release 17 april 2014]:

 • Nationale wetgeving: actuele regelingen tot en met 1 maart 2014.
 • Decentrale wetgeving: volledig actueel, tenminste tot en met 1 april 2014 (zie “beperkingen” voor meer informatie over up-to-date wetgeving).

Bundels en pockets
U kunt in de bibliotheek kiezen uit meer dan 3000 bundels met wet- en regelgeving. De bundels bevatten ten eerste alle wet- en regelgeving geordend rond wetsfamilies uit wetten.nl. De bundels bevatten daarnaast ook alle decentrale regelgeving van provincies, waterschappen en gemeenten zoals te vinden op www.overheid.nl.

Naast de bundels zijn ook “wettenpockets” beschikbaar. Wettenpockets bevatten door een auteur geredigeerde en gebundelde wet- en regelgeving. Een auteur maakt een selectie van relevante wet- en regelgeving voor een specifiek werkterrein en verrijkt dit eventueel met annotaties en aanvullende informatie zoals links en documenten. Ook de wettenpockets zijn beschikbaar in de bibliotheek van de App.

De bundels en pockets in dit portaal zijn ook in de wettenpocket App op de tablet beschikbaar.

Eerste ervaringen met de Wettenpocket app

Inmiddels heb ik de app op mijn tablet geïnstalleerd en kort getest. Ik heb er nog wel wat op aan te merken, onder meer:

 • De lettergrootte kan niet worden aangepast.
 • De mogelijkheid bestaat om teksten te markeren. Het is onhandig dat er maar één alinea geselecteerd kan worden om te markeren, dat maakt het tijdrovend.
 • Een mogelijkheid om een regeling of gedeelten er van als rtf-bestand of desnoods txt-bestand vanuit de app te exporteren kom ik niet tegen. Kennelijk moet je dan eerst naar de internetversie, waar onder meer een rtf-versie is te vinden. Een snelle weg naar het internet zag ik niet, misschien is deze er wel. Waarom wordt er niet een button voor gemaakt (bijvoorbeeld naast de wetstechnische informatie button).
 • Er kunnen bladwijzers worden aangemaakt, maar het is niet mogelijk die bladwijzers een eigen naam te geven.
 • Als je klikt op de button inzake wetstechnische informatie, kom je op het internet terecht. Je kunt dan niet naar de wet op internet, toen ik op “terug naar regeling” probeerde te klikken kwam ik in een zoekscherm terecht.
 • Links onder staat de datum van het bijwerken van de wet. Ik zag nergens of ook de regelgeving van een eerdere datum kan worden opgeroepen. Nog sjieker zou zijn als je in twee kolommen dezelfde regeling op twee data naast elkaar zou kunnen zetten met markering van de wijzigingen.

Neemt niet weg dat ik het een goed iniatief vind.

Wetten NL

Er bestaan nog een andere wetten app, Wetten NL. Mij is niet duidelijk of Wettenpocket daar de opvolger van is. Ik heb ook Wetten NL kort getest, het leek of er verouderde regelgeving in zat. Als Wetten NL niet meer up to date is, zou het beter zijn als de app uit de app stores werd verwijderd.

Officiële Bekendmakingen app

Tot slot nog mijn eerste ervaringen met de Officiële Bekendmakingen app. Deze app zit vol met officiële publicaties, zoals kamerstukken, Staatsblad en Staatscourant. Jammer is dat er alleen op een publicatietype een ‘abonnement’ kan worden genomen. Het abonneren op stukken met bepaalde kenmerken (zoals trefwoorden, dossiers kamerstukken e.d.) is niet mogelijk. Ook voor het overige laat het gebruiksgemak te wensen over. Er valt hier veel te verbeteren

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen, Kantoororganisatie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nederlandse overheid brengt Wettenpocket app uit | mijn eerste ervaringen met Wettenpocket en andere overheids apps

 1. Michael Timmers zegt:

  M.b.t. de Wettenpocket-app, navraag bij KOOP leert dat alleen (semi-)overheidsinstanties de mogelijkheid krijgen om zelf wettenpockets aan te maken. De app is dus primair bedoeld voor ambtenaren en niet zozeer het grote publiek. Gemiste kans!!

 2. @Michael: helemaal mee eens. Waarom zouden wij geen goede ideeën voor wettenpockets hebben (waar de ambtenaren weer van kunnen mee profiteren).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s