WRR presenteert rapport over digitale ontwrichting | digitale hel en verdoemenis

Hoewel gezaghebbende instanties er regelmatig op wijzen dat Nederland digitaal kwetsbaar is, lijkt het noch op de overheid, noch op de private sector veel indruk te maken. Vandaag heeft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport over digitale ontwrichting gepubliceerd:

Het zal me benieuwen of er maatregelen worden genomen. De WRR vat de aanbevelingen als volgt samen:

Voorbereiden op ontwrichting
De belangrijkste aanbeveling van dit rapport is dat de voorbereiding op digitale ontwrichting nadrukkelijk onderdeel dient te zijn van het veiligheidsbeleid en beleid gericht op de continuïteit van de samenleving. Deze centrale aanbeveling wordt verder uitgewerkt met de volgende aanbevelingen:

  • Creëer een helder afgebakende wettelijke bevoegdheid voor digitale hulptroepen.
  • Stel in aanvulling op het huidige Cybersecuritybeeld een Cyberafhankelijkheidsbeeld op, dat inzichtelijk maakt van welke partijen, digitale processen en diensten het functioneren van vitale processen in de Nederlandse samenleving afhankelijk is.
  • Besteed bij het beleid voor vitale infrastructuur meer aandacht aan de ketens en netwerken die vitale processen ondersteunen. Onderzoek bovendien of digitalisering het nodig maakt de prioritering van die processen aan te passen.
  • Stimuleer onderzoek naar de haalbaarheid van een Nederlandse of Europese cyberpool om schade als gevolg van digitale ontwrichting te verzekeren.
  • Benut nationale en internationale incidentdata beter om lessen te trekken met het oog op toekomstige verstoringen.

 

Eerdere waarschuwingen kwamen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die in juni jl. schreef dat ontwrichting van de maatschappij op de loer ligt en van het Rathenau Instituut (2017) en de Cyber Security Raad (2016).


Aanvulling 11 september 2019
De overheid blijft een vrolijke toon aanslaan, zoals in het vandag bekend gemaakte bericht Conferentie Nederland Digitaal 2020 in Groningen. Meer over de conferentie op deze pagina. Het CBS is ook optimistisch, CBS: Nederlandse bedrijven hebben cyberveiligheid beter op orde.

Thijs Pepping en Menno van Doorn waarschuwen in hun artikel Laat de grip op uw identiteit niet aan techbedrijf over voor de nieuwe IT-mogelijkheden om identiteitsfraude te plegen. Ook het Openbaar Ministerie maakt zich daar zorgen over, zo schreef de NOS in Zorgen OM over deepfakes: ‘Risico op oplichting en afpersing’.

BNR schreef op 2 september Interne netwerk van tientallen Nederlandse bedrijven en organisaties staat wagenwijd open.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s