Geen uitsluiting van zwakke groepen door de VOG?

Op 13 juni verscheen een nieuwsbericht van het ministerie van veiligheid over het onderwerp ‘VOG’, de Verklaring Omtrent het Gedrag. De titel suggereert dat de VOG niet zou leiden tot uitsluiting van zwakke groepen: “Kleine groep jonge VOG-mijders ontzegt zichzelf kansen“. Ik ben benieuwd of dat klopt.

Over het onderwerp is al een aantal keren door het onderzoeksbureau van het ministerie van veiligheid, Wetenschappellijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), gerapporteerd.

Het WODC onderzoekt momenteel of bestuurlijke boetes bij VOG-beoordelingen betrokken kunnen worden, lees deze pagina.

 

Meer informatie:

Het nieuwsbericht ministerie van veiligheid is hier te vinden. Tekst:

Kleine groep jonge VOG-mijders ontzegt zichzelf kansen
Nieuwsbericht | 13-06-2019 | 13:38

Een verkeerde beeldvorming over de VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) is ongewenst wanneer deze er toe leidt dat jongeren hun kansen op het krijgen een VOG te laag inschatten en hierdoor hun carrière wordt belemmerd. Zij melden zich dan bijvoorbeeld niet aan voor een opleiding, stage of leerwerkplek.

Dit schrijven minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en minister van Engelshoven (OCW) in hun reactie op het WODC-onderzoek ‘Dark Number VOG’. JenV en OCW bekijken samen de mogelijkheden om verkeerde beeldvorming over de VOG onder jongeren in het mbo aan te pakken.

Afgelopen jaren heeft het WODC in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek gedaan naar het Dark Number: jongeren die – al dan niet terecht – geen VOG aanvragen uit angst voor een afwijzing. De onderzoekers richtten zich op mbo-studenten en scholieren in het laatste jaar van het vmbo. Deze jongeren komen in het kader van stage- en leerwerkplekken regelmatig in aanraking met een VOG-eis. Uit het onderzoek blijkt dat een relatief kleine groep jongeren bang is geen VOG te krijgen en daardoor de VOG-aanvraag mijdt. Dit is bij circa 2,1% van de mbo-studenten het geval. Opvallend hierbij is dat 80 procent van deze VOG-mijders geen strafblad heeft en dus altijd een VOG krijgt, als ze deze zouden aanvragen. Voor de VOG-mijders met een justitieel verleden geldt dat een VOG alleen wordt afgewezen als dit verleden relevant is voor de functie waarvoor de VOG wordt aangevraagd.

De VOG is afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelgebruikt screeningsinstrument. In 2018 werd er ruim 1,2 miljoen keer een VOG aangevraagd. Van deze VOG-aanvragen werd 0,27 procent afgewezen.

Eerder lanceerde Justis al de website www.watdevog.nl met informatie voor jongeren over de VOG.

Documenten

TK Ontwikkelingen rondom de Verklaring Omtrent het Gedrag
Kamerstuk | 13-06-2019

TK Bijlage eindrapport Het aanvragen van een VOG door jongeren als dilemma
Rapport | 13-06-2019

TK Bijlage Wodc infographic VOG
Rapport | 13-06-2019

 

In februari jl. publiceerde de Nationale Ombudsman een bericht over een VOG, waarmee iets (digitaal) mis ging waardoor de aanvragen twee keer moest betalen. Dienst Justis loste het netjes op, aldus de Ombudsman.
Een ander bericht van de Ombudsman gaat over een verdachte die niet juist werd geïnformeerd over het feit dat de oplegging van een taakstraf gevolgen had voor de VOG. Hetzelfde onderwerp wordt behandeld in dit bericht.

Het onderwerp ‘VOG’ volg ik al geruime tijd, zie de berichten met de tag VOG.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s