Ondernemerszorgen over het ubo-register

Het valt op dat de risico’s van het ubo-register ook tot ondernemersorganisaties zijn doorgedrongen. Zo laat ONL luid en duidelijk weten niet gecharmeerd te zijn van de openbaarheid van het ubo-register:

 

 

VNO-NCW is evenmin enthousiast. Op 21 mei jl. verscheen het artikel ‘Kabinet moet meer doen om privacy ondernemers te beschermen’.

‘Het kabinet moet meer doen om de privacy van eigenaren van familiebedrijven te beschermen.’ Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag namens duizenden eigenaren van familiebedrijven in aanloop naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat de oprichting van een zogeheten UBO-register regelt.

Openbaar UBO-register
Het nieuwe wetsvoorstel regelt – op grond van een Europese richtlijn – dat er in Nederland straks (net als in de rest van de EU) een openbaar UBO-register komt waarin allerlei gegevens over de eigenaren van bedrijven worden geregistreerd die door iedereen te raadplegen zijn. Bij eigenaren van familiebedrijven zijn grote zorgen ontstaan over dit nieuwe register, zo schreven ze vorig jaar al in een brief aan Premier Rutte. Zij vrezen dat het register misbruikt wordt door kwaadwillenden voor chantage, afpersing of zelfs ontvoering van ondernemers.

Meer doen
Het wetsvoorstel kan volgens VNO-NCW en MKB-Nederland nog veel meer doen om eigenaren van familiebedrijven te beschermen tegen misbruik van de gegevens in het register. Zo kan bijvoorbeeld worden geregeld dat bedrijfseigenaren een melding krijgen als er in hun gegevens wordt gezocht en kan het makkelijker worden gemaakt om je gegevens af te schermen als dat nodig is. ‘Dit is allemaal des te noodzakelijker nu de belastingdienst zelf zegt dat het register makkelijk kan worden ontweken en de richtlijn mogelijk niet eens meer in lijn is met het EU-recht,’ aldus de ondernemersorganisaties.

Maak het makkelijker
Verder kan meer worden gedaan om melding plichtige ondernemingen tegemoet te komen en te zorgen voor minder uitvoeringskosten en administratieve lasten. ‘Zo kunnen ondernemers die een wettelijke vergunningsplicht kennen en onder wettelijk toezicht staan – met name banken en verzekeraars – ruimere toegang tot de gegevens krijgen. Hierdoor wordt voorkomen dat er onnodig allerlei cliëntenonderzoek hoeft te worden gedaan en worden onnodige kosten bespaard bij zowel de familiebedrijven als de melding plichtige ondernemingen.’

Op de site van VNO-NCW is een bericht van vorig jaar te vinden met als titel “Smoor het ondernemerschap niet in de kiem! Brief aan minister-president Rutte“, waarin de ondernemersorganisatie zorgen uitspreekt over het ubo-register. De organisatie schreef:

Dankzij de EU: ‘in je blote kont’
Eerst Brussel. Privacygevoelige informatie van de eigenaren van een onderneming moet binnenkort worden opgenomen in een (deels) openbaar register (het zogeheten ‘UBO-register’). Dit bracht onderneemster Marlies van Wijhe tot de verzuchting. ‘Wij kunnen straks net zo goed in onze blote kont op het Binnenhof gaan staan’. Zo voelt dit dus voor de eigenaren van veel bedrijven. Jouw gegevens als ondernemer liggen daarmee op straat en komen vrij toegankelijk voor kwaadwillenden die het register er eenvoudig op kunnen na slaan. Dit staat in schril contrast tot andere Brusselse wetgeving waarin de bescherming van de privacy van werknemers en klanten van ondernemingen juist een grondrecht is. De daadwerkelijke daders die zich schuldig maken aan witwassen bijvoorbeeld zullen het nieuwe register eenvoudig weten te omzeilen.

 

Tot slot
Om ons heen zien we de risico’s van de verspreiding van persoonsgegevens. Zo is het adtech bedrijf Facebook een belangrijke informatiebron voor criminelen, die de daar verkregen gegevens gebruiken voor diverse soorten van fraude.

De Europese en Nederlandse wetgever lijken in een naïeve pre-digitale wereld te leven. Voor de uiteindelijk belanghebbenden is te hopen dat zij op tijd wakker zullen worden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s